„Acest lucru este foarte îngrijorător”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Hagai Levine, care lucrează la Școala de Sănătate Publică și Medicină Comunitară Hadassah Braun din Ierusalim, din cadrul Universității Ebraice.

Levine și echipa sa formată din cercetători din toată lumea nu au constatat un declin semnificativ al numărului de spermatozoizi în rândul bărbaților din America de Sud, Asia și Africa, deși au recunoscut că au fost disponibile mai puține informații pentru acele continente.

Constatarile au fost publicate marti în revista Human Reproduction Update. Rezultatele, nu doar că sugerează o problemă referitoare la fertilitatea masculină în țările occidentale, dar semnalează și că sănătatea bărbaților ar putea fi în pericol, deoarece cercetările anterioare au arătat că numărul de spermatozoizi poate fi un predictor al sănătății.


Citește și: Cristi Borcea iese din pușcărie! Valentina Pelinel plănuiește deja prima vacanță de familie!


Deși cercetările din trecut au arătat că numărul de spermatozoizi scade, nu toată lumea din comunitatea științifică a luat rapoartele în serios din cauza preocupărilor legate de limitările și metodologia lor, spun autorii.

„Am simtit ca aceasta problema a fertilitatii masculine este o problemă neglijată”, a declarat Levine pentru CBC News marți, observând că a vrut să folosească metode îmbunătățite și „puterea statisticii” pentru a obține un răspuns clar la întrebările privind scăderea calității spermei.

Factorii de mediu sunt de vină

Levine și alți șapte cercetători din Israel, S.U.A., Danemarca, Spania și Brazilia au efectuat o revizuire cuprinzătoare a mai mult de 7.500 de studii privind numărul de spermatozoizi umani, eliminându-le pe acelea care nu îndeplineau criterii stringente pentru a asigura coerența datelor. Cu 185 de studii rămase, au făcut o prin contabilizarea variabilelor pentru a maximiza acuratețea rezultatelor.

În cele din urmă, concluziile lor s-au bazat pe eșantioane de spermatozoizi colectate de la 42.935 bărbați în întreaga lume între 1973 și 2011. Ei au descoperit că în acești 38 de ani, concentrația spermei a scăzut cu 52%, în timp ce numărul total de spermatozoizi a scăzut cu aproape 60% în cazul bărbaților din America de Nord, Europa, Australia și Noua Zeelandă.


Citește și: EXCLUSIV/ Vedetele se sparg în fițe la Mykonos. Delia și fostul ginere al lui Băsescu frecventeză cluburi unde șampania ajunge la 125.000 de euro


Levine a spus că studiile din trecut au arătat că factorii de mediu joacă un rol important în acest sens. „Cauzele, care în mod evident nu sunt genetice, trebuie să fie schimbarea stilului de viață modern și a mediului în care trăim”.

Există câțiva factori de viață și factori de mediu. „În medie, greutatea bărbaților este în creștere, deci există rate mai ridicate ale obezității și știm, de asemenea, că bărbații obezi au un număr mai mic de spermatozoizi. Deci, puteți începe să corelați greutatea și reducerea numărului de spermatozoizi „, a spus Dr. Keith Jarvi, șef al secției de urologie la Mount Sinai Hospital din Toronto.

Atât Jarvi, cât și Levine spun că există pași pe care bărbații îi pot face pentru a-și îmbunătăți fertilitatea, inclusiv oprirea fumatului, exercițiile fizice și menținerea unei greutăți sănătoase.

Dar studiul arată nevoia de lua măsuri și la nivelul societăților.


Cât plătea preotul-cântăreț Cristian Pomohaci pentru o partidă de amor. Dezvăluiri șocante

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News