Ziarul local The Blade din orașul american Toledo, statul Ohio, a stat de vorbă cu acele călugărițele din oraș care își amintesc cum au luptat cu pandemia din 1918 și cum privesc pandemia curentă.

Ordinele de călugărițe au o istorie lungă în tratarea bolnavilor din orașul american Toledo. Primul spital al orașului, Centrul Medical St. Vincent, a fost înființat în 1855 de un ordin călugăresc, Călugărițele Gri. 

Astăzi, ele cos măști de protecție și livrează mâncare pentru cei izolați

Bolnavii de aici sunt îngrijiți și azi de călugărițe, dar într-un fel indirect, spune sora Dorothy Thum, de la Centrul Medical St. Vincent și parte din ordinul călugăresc Sisters of Mercy.

Centrul Medical St. Vincent

Rolul lor e unul mai mult de susținere: ajută prin rugăciune și de la mașinile de cusut, la care cos măști de protecție, sau prin livrarea cumpărăturilor la domiciliile celor izolați.

„Sora Dorothy nu este singura călugăriță care are încă un rol activ la Spitalul Mercy Health, deși chiar ea spune că nu prea se mai află călugărițe pe holurile spitalelor ca pe vremuri”.

”Față de 1918 sau chiar 1950, azi reprezintă o comunitate de femei care îmbătrânesc, multe dintre ele pensionate și considerate o categorie de risc în timpul pandemiei curente de coronavirus”

Dar Sora Dorothy spune că influența lor continuă în spitale și clinicile medicale creștine pe care continuă să le susțină, care le poartă valorile până în primele rânduri ale luptei cu coronavirusul.

The Blade:

Dacă pe vremuri se aflau în linia întâi și tratau bolnavii în spitale, acum, multe duc cumpărături la casele celor izolați și cos măști de protecție. Doar unele dintre ele mai ajută bolnavii, în clinicile medicale creștine, ca acum 100 de ani.

În 1918, în orașul american Toledo, situația era asemănătoare cu cea de acum: școlile erau închise, la fel și bisericile, cinematografele și alte locuri publice, în încercarea de a controla gripa spaniolă.

Și la gripa spaniolă s-au deschis noi spitale

Pandemia de la acea vreme le-a găsit pe călugărițele din ordinele Călugărițele Gri și Sisters of Mercy în spitale, tratând bolnavii. 

Mai apoi, cele două ordine au înființat un spital pentru a trata bolnavii de gripă spaniolă când numărul lor crescuse așa de mult că spitalele nu mai făceau față. Între timp, Spitalul Mercy Hospital of Toledo, înființat la acea vreme, a fost închis.

Sora Paula Diann Marlin, arhivistă în Ordinul Sisters of Mercy care a cercetat felul în care ordinul ei a răspuns la gripa spaniolă, spune că îngrijirea bolnavilor pe timp de criză medicală a fost mereu o nevoie constantă la care călugărițele au răspuns fără teamă.

În 1918, ordinul Sisters of Mercy avea 64 de spitale în S.U.A., fiecare tratând bolnavi de gripă spaniolă.

Ordinul Sisters of Mercy a fost înființat în 1831 în Dublin, Irlanda, puțin înaintea izbucnirii unei alte epidemii, cea de holeră, din 1832.

 
 

Urmărește-ne pe Google News