1.052 de oameni au jucat căluşul, în acelaşi timp, miercuri seara, pe Esplanada din centrul Slatinei, informează Gazeta Nouă. Nu i-a oprit nici ploaia torențială care a pornit chiar la începutul dansului. Printre ei s-a numărat și Nichita Dragomira, unul dintre cei mai experimentați călușari din județul Olt. El a fost vătaful care a condus jocul celor peste o mie de călușari.

„Sunt de origine din comuna Vîlcele şi sunt căluşar de ţărână. Am dansat din curţile oameni şi, mulţumesc lui Dumnezeu, am ajuns până la profesionişti. Din scenă, am coborât în faţa acesteia şi astăzi am avut această onoare unică să fiu vătaful colegilor mei. Într-adevăr, trebuie să demonstrăm că avem aceleaşi origini. Despre originile căluşului ar fi multe de spus – este o teză de doctorat – oricum, sunt traco-latine sută la sută.  Nu este prima oară când jucăm în ploaie şi, întotdeauna, acesta  este un semn bun. Atunci când plecăm prin sat şi plouă, se închină lumea: «Doamne, au venit căluşarii!»”, a explicat Dragomira.

La demonstrația artistică au asistat reprezentanții Asociației „Cartea Recordurilor” România. Aceștia au omologat noul record național privind numărul de persoane care au jucat călușul simultan.

„În urma numărării participanţilor la acest eveniment, s-a stabilit un număr de 1.052 de căluşari, ceea ce reprezintă un nou record naţional. Felicitări! Alt record, înregistrat la acest eveniment, este faptul că au participat 2.369 de copii. Succes şi la mai multe. Asociaţia Cartea Recordurilor vă aşteaptă la alte evenimente. A fost o organizare excepţională. Nu ne aşteptam la aşa ceva. Sincer, am fost chemaţi, dar nu am crezut. În urma numărării participanţilor, am constatat că s-a întâmplat exact ce ni s-a spus, faptul că este un nou record naţional. Noi vom face demersurile necesare pentru ca acest record să ajungă în Guiness Book”, a afirmat reprezentantul Asociaţiei „Cartea Recordurilor” România, Augustin Neagoe, pentru sursa citată.

călușari au dansat în Slatina (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților
Recomandări
Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților

Peste o mie de călușari au dansat la Slatina. Oltenii mai dețin și alt record

Directorul Palatului Copiilor Slatina, Iliuță Brăileanu, care organizat Festivalul Naţional „Căluşul Românesc”, și-a exprimat bucuria în urma obținerii acestei performanțe.

::placeholdeR–>

Călușul este o tradiție păstrată în continuare în județul Olt și a intrat în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. De Rusalii se obișnuiește ca o ceată formată între șapte și 11 călușari să colinde ulițele satului și joacă în curților localnicilor. Potrivit tradiției, costumele călușarilor sunt albe, împodobite cu bete colorate, batiste cusute în casă, iar pălăriile au mărgele și panglici colorate. Cea mai importantă recuzită a călușarilor este steagul, o prăjină lungă de patru-cinci metri, în vârful căreia se leagă usturoi sau pelin și un prosop cusut în care se pune sare. În timpul jocului, acest steag este purtat de călușari.

Orașul Slatina a intrat în Cartea Recordurilor şi în 2006, cu cea mai mare horă a Unirii, cu peste 11.000 de participanți.

sursă foto: Gazeta Nouă

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News