Pasagerii de pe vasul de croazieră Diamond Princess, aflat în carantină în largul Japoniei de două săptămâni din cauza epidemiei cu coronavirus izbucnite la bord, au început să debarce miercuri.
Debarcarea de pe nava de croazieră vine după ce la bord au fost depistate peste 540 de persoane infectate, inclusiv un român, membru al echipajului. Majoritatea celor diagnosticaţi au fost transportaţi la spitale din Japonia.
Pe Diamond Princess se aflau 3.700 de persoane, dintre care aproape jumătate sunt japonezi. Potrivit MAE, 17 români se aflau la bord, doi pasageri și 15 membri ai echipajului.
Autorităţile japoneze au anunţat că procesul de debarcare a celor de pe navă ar trebui să se încheie vineri, dar vasul va rămâne în carantină deoarece unii pasageri au decis să rămână la bord, notează Mediafax.
Până acum, Statele Unite au evacuat 300 de pasageri, aceştia fiind preluaţi de două avioane private şi transportaţi în SUA. De asemenea, şase sud-coreeni şi un japonez au zburat miercuri dimineaţa spre Coreea de Sud cu un zbor charter.
Ce se întâmplă cu românii aflați la bord?
Premierul australian, Scott Morrison, a declarat marţi că la bordul vasului de croazieră se află 220 de australieni. Dintre aceştia, 169 vor fi evacuaţi, 36 au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus şi vor rămâne pe navă şi alţi 15 au ales să rămână la bord.
Alte ţări care au anunţat că vor prelua pasageri de pe Diamond Princess sunt Hong Kong, Canada, Italia şi Taiwan.
MAE român a transmis, luni, că românii de la bordul vasului de croazieră vor debarca şi ei, iar decizia privind întoarcerea în ţară le va aparţine.
„După finalizarea perioadei actuale de carantină în data de 19 februarie, pasagerii vor putea părăsi vasul pe baza unui certificat medical eliberat de autorităţile japoneze. Cetăţenii români membri ai echipajului pot fi supuşi unei noi perioade de carantină de 14 zile începând cu data de 19 februarie, în funcţie de evoluţia situaţiei de la bordul navei. Decizia cu privire la continuarea activităţii pe vas sau revenirea în ţară la expirarea perioadei de carantină va fi luată de către aceştia de comun acord cu compania care operează nava”, se arată într-un comunicat de presă remis de MAE.
Bucuria pasagerilor
Persoanele fără simptome şi ale căror teste au avut rezultate negative au primit un certificat oficial care atestă că nu există ”niciun risc de infecţie cu noul coronavirus şi că persoana nu prezintă simptome la momentul inspecţiei”.
Pasagerul britanic David Abel, devenit un fel de celebritate datorită mesajelor sale video vesele de la începutul carantinei, a rezumat starea de spirit de la bord: ”Nu se ştie cine este este cel mai tare şi cine începe să fie afectat mental”, a spus el marţi. Ulterior a anunţat că testul soţiei sale, Sally, a fost pozitiv.
‘Toată recunoştinţa noastră faţă de echipaj şi căpitan pentru atenţia lor incredibilă (…) în timpul acestei crize epice (…). Aşteptăm cu nerăbdare să ne revedem din nou la bord într-o zi”, a scris pe Tweeter Yardley Wong, izolată împreună cu fiul ei în vârstă de şase ani, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!