Valerie Giesen are 29 de ani, așadar, nu e nici pe departe în grupa de risc. Totuși, infectarea cu noul coronavirus a afectat-o profund.

Femeia, antropolog de naționalitate germană, care trăiește și muncește în Copenhaga, s-a îmbolnăvit în martie, atunci au apărut primele simptome. “Inima a început să-mi bată foarte repede și aveam o apăsare în piept. Niciodată nu m-am simțit mai bolnavă ca atunci”, a povestit ea pentru Deutsche Welle.

A stat două săptămâni în pat, într-o stare de epuizare totală, cu dureri la plămâni. Până și mersul la toaletă era un chin: “Aveam nevoie de multă odihnă înainte să merg”.

Nu
a
fost testată, din cauza capacităților limitate de
la începutul pandemiei.
Un test efectuat
în
iunie a confirmat însă

Giesen are anticorpi SARS-CoV-2. Așadar,
fusese infectată.

Valerie
credea că a scăpat de COVID, după acest episod epuizant, însă la
sfârșitul lunii august a luat-o de la capăt: epuizare, apăsare pe
plămâni, dificultăți la respirație.

“Abia dacă puteam să-mi ridic capul. Simțeam tot timpul o mare greutate”, a povestit ea. A devenit dependentă de colocatare, care au făcut cumpărături și au gătit pentru ea. Nu s-ar fi descurcat altfel.

Acum, sunt deja opt săptămâni de când Valerie e chinuită de aceste simptome. S-a recuperat în foarte mică măsură: “Pot să stau pe scaun și să vorbesc mai mult de două-trei propoziții”.

Între timp, s-a întors la părinți, în Berlin, pentru că “în Danemarca mă apucă disperarea”. În plus, medicul ei de familie din Copenhaga nu a putut să o ajute.

Diagnosticată
cu epuizare post-COVID

La Berlin, Valerie s-a retestat în repetate rânduri și a făcut investigații cardiace și pulmonare, care nu au arătat că ar avea probleme. A fost diagnosticată cu “sindrom de epuizare post-COVID” – o stare continuă de epuizare, senzație de boală și probleme de concentrare.

Un studiu de mică anvergură, cu
date din Italia și Irlanda, a arătat că o mare parte din pacienții
cu COVID-19 suferă, la mai multe săptămâni după vindecare, de
epuizare și probleme de respirație.

Și Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că simptomele pot dura uneori luni întregi sau revin după un timp – chiar dacă pacienții nu au avut o formă gravă de COVID-19.

Foto: Deutsche Welle

 
 

Urmărește-ne pe Google News