De câteva zile, ofițerii din Ilfov stau aproape zi și noapte și caută alte probe în sacii cu documente ridicați de la cămătarii care au lăsat pe drumuri zeci de oameni. Până acum, anchetatorii au numărat nu mai puțin de 50 de victime ale rețelei organizate după modelul celor ale mafioților. Cei care împrumutau bani și nu mai puteau să plătească intrau într-un circuit financiar, în urma căruia rămâneau fără bunurile agonisite într-o viață.
Cămătarii au păgubit și bănci
Ce au descoperit acum ofițerii de la ”Economic” și ”Judiciar” din Ilfov este mult mai grav: printre cei păgubiți sunt și bănci, unele dintre cele mai cunoscute în România. Dacă oamenii luau bani de la aceste unități și ajungeau în situația în care nu mai puteau achita ratele, dosarele lor erau date la executare silită. Aici intra în funcțiune rețeaua care, prin intermediari, reușea să pună mâna pe case și mașini la prețuri dintre cele mai mici, aducând astfel prejudicii băncii respective.
Prejudiciul s-ar ridica la milioane de euro
Prejudiciul ar fi, potrivit surselor judiciare, foarte mare, acesta urmând să fie stabilit cu exactitate abia după ce vor fi făcute toate verificările. Poate în săptămâni sau luni, după unele estimări. În această perioadă, anchetatorii au luat la verificat toate calculatoarele, laptopurile și tabletele găsite la suspecți. Percheziția informatică este una migăloasă, având în vedere faptul că trebuie luate la bani mărunți mii și zeci de mii de fișiere care conțin documente. Toate aceste acte trebuie xeroxate și apoi verificate pagină cu pagină. Doar așa se poate stabili dimensiunea afacerii care a adus în buzunarele suspecților milioane de euro, după primele estimări.
În acest dosar, în care se fac cercetări pentru camătă, înșelăciune, deturnarea licitațiilor publice, abuz în serviciu şi spălare de bani, Dan Nicolau, trompetistul trupei Vunk şi alţi membri ai grupului infracţional, condus de Petre Ştefan, zis Fane, au fost arestaţi preventiv în 13 octombrie.
Muzicianul este acuzat de procurorii DIICOT că a ajutat o grupare de cămătari, denumită „Executorii”, să deturneze licitaţii publice organizate în Bucureşti pentru achiziţionarea locuinţelor unor persoane care contractaseră împrumuturi de la cămătari.
Citeşte şi:
EXCLUSIV / Premieră în România! Hoț interzis trei ani în mijloacele de transport ale RATB (VIDEO)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro