Declanşată la începutul anului, criza Euthyrox-ului continuă, medicamentul pentru tulburările glandei tiroide fiind în continuare de negăsit în farmaciile de la oraşe şi sate.
M.I., 71 de ani, locuieşte în comuna Leu, Dolj, aflată la aproximativ 30 de kilometri de Craiova. Din luna mai, femeia spune că nu a mai găsit Euthyrox la farmaciile din zonă. “Farmacista de la noi, din Zănoaga, mi-a oprit reţeta, fără să-mi dea medicamentele. Mi-a dat doar o folie, abia acum, la începutul lui octombrie. A trebuit să tai pastilele jumătate, să îmi ajungă măcar o lună”, povesteşte M.I.
Într-adevăr, la farmacia din satul Zănoaga venise Euthyrox, dar numai o cutie, care a fost împărţită la mai mulţi bolnavi.
La fel, în satul Leu, din aceeaşi comună, farmacista explică: “O folie am avut şi noi, am dat-o, nu ştim când mai primim, că este criză mondială!”.
Pe raft, farmacista indică un înlocuitor, recomandat şi de Agenţia Naţională a Medicamentului, numit Accu-Thyrox. Principiul activ este acelaşi ca la Euthyrox, dar nu sunt comprimate, ci soluţie orală, iar concentraţia diferă. În plus, e nevoie de consultaţie şi de altă reţetă de la medicul specialist, o reţetă pe care să apară scris clar Accu-Thyrox.
“Casa de Asigurări să le asigure…”
Nici în Craiova nu se găseşte Euthyrox. Nici în farmaciile din marile lanţuri, nici în farmaciile de cartier. Unele farmaciste oferă, la schimb, înlocuitorul, altele doar ridică din umeri, susţinând că nu au nici o idee despre când vor primi iar Euthyrox de vânzare.
La sediul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, păzit de un gardian cu masca sub bărbie, criza Euthyrox-ului nu există. “Medicamentele nu intră în atribuţiile noastre. Nu e treaba noastră, e treaba Casei de Asigurări să le asigure bolnavilor… ”, spune medicul Ştefan Popescu, şeful Departamentului de Comunicare şi Relaţii Publice din DSP Dolj. “Treaba noastră e medicina preventivă, niciodată nu ne-am ocupat de stocurile de medicamente”.
Purtătoarea de cuvânt a CAS Dolj, Claudia Şerban, îl contrazice pe medicul Popescu: “E treaba DSP-ului să verifice stocurile, aprovizionarea cu medicamente. Noi doar decontăm ce ne vine din farmacii”.
Deconturile la medicamentele din Lista C2, pe care se află Euthyrox-ul, nu au scăzut, dimpotrivă, sunt în creştere, conform datelor de pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.
În aprilie 2020, în plină criză de Euthyrox, CAS deconta 10.845.382,20 de lei pentru aceeaşi listă.
Cum ar veni, lipsa medicamentului pentru bolile de tiroidă s-a resimţit vag în bugetele farmaciilor. Pacienţii pot primi o folie în loc de patru, farmaciştii însă iau de la pacienţi reţeta întreagă, nu un sfert de foaie.
Unifarm, pârghie
pentru mărit preţul
DSP, reprezentant al Guvernului în judeţe, se ocupă de coordonarea serviciilor medicale în teritoriu şi de întocmirea unor rapoarte la zi despre numărul de pacienţi şi nevoile acestora.
Pe baza unor astfel de rapoarte, ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, poate să declare cu conştiinţa împăcată, cum a făcut-o în septembrie, citat de Agerpres: “Din informaţiile pe care le avem, în acest moment sunt cantităţile necesare de Euthyrox. Rămâne să verificăm în farmacii, dar rămâne să verificăm şi distribuitorii”.
Explicaţiile pentru criza Euthyrox-ului, date şi reluate periodic de premierul Orban sau de ministrul Tătaru, au fost două.
- Pacienţii fac stocuri, de aceea a crescut cu 50 la sută consumul de Euthyrox. Oficialii guvernamentali nu au oferit însă nicio statistică legată de numărul de pacienţi cărora le este prescris acest medicament.
- Distribuitorii sunt descurajaţi de preţul mic de achiziţie din România şi preferă să distribuie marfa în alte state.
“Politica de preţ este cea care face…”, afirma ministrul sănătăţii, potrivit sursei citate. Nelu Tătaru invoca, drept soluţie, o creştere a preţului la Euthyrox.
În prima jumătate a lui octombrie, compania de stat Unifarm SA, subordonată Ministerului Sănătăţii, a primit autorizaţiile necesare pentru a importa şi a distribui pe piaţa românească două variante de Euthyrox, mai scumpe decât cele aduse de compania germană Merck.
Astfel, Euthyrox-ul produs de Merck costă 13,36 de lei şi este decontat integral de CNAS. Euthyrox-ul adus de Unifarm şi introdus şi el pe lista medicamentelor compensate costă între 21,39 şi 27,32 de lei cutia. Compensat este şi Accu-Thyrox, produs de grecii de la Galenica SA, preţul fiind de 38,49 de lei cutia.