Actorul Dan Puric a ţinut, duminică, o conferinţă în Biserica Acoperământul Maicii Domnului, din cartierul bucureștean Titan. „Mărturisirea creştină în vremurile de azi” a fost titlul conferinţei, pe afişul căreia se precizează: „cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”.
În jur de 150 de oameni au asistat la discursul ţinut de Dan Puric. Un stand la care puteau fi achiziţionate cărţile semnate de actor a fost instalat la intrarea în lăcaşul de cult.
„Avem martiri incriminaţi ca fiind criminali de război”
În expunerea lui, Dan Puric a menţionat, pe lângă nume de sfinţi creştini, şi numele filosofului Mircea Vulcănescu, despre care conducerea BOR a recomandat, în noiembrie 2020, să nu fie promovat în biserici.
De asemenea, actorul a povestit despre Ion Gavrilă Ogoranu, legionar şi conducător al rezistenţei anticomuniste din munţi, şi l-a citat pe doctorul Nicolae Paulescu, antisemit și membru notoriu al Mișcării Legionare, numindu-l „marele martir şi savant”.
„Dumneavoastră vă imaginaţi că avem martiri care astăzi sunt incriminaţi ca fiind criminali de război?”, şi-a întrebat Dan Puric audienţa.
La un spectacol al său găzduit recent la Teatrul Naţional din Bucureşti a fost distribuit un ziar cu mesaje anti-UE. „Ceea ce fac eu este o mărturisire, pentru această mărturisire sunt pedepsit public şi fugărit”, a spus Dan Puric în biserica din Titan, adăugând că nu se teme de „pedeapsa lor”.
Mesajele împotriva Occidentului şi a Uniunii Europene nu au lipsit din conferinţa ţinută în faţa altarului, în prezenţa preotului paroh. Dan Puric s-a referit la teme precum prezenţa icoanelor în şcoli şi învăţământul ortodox în şcoală: „Credinţa, neamul şi limba sunt concrescute, credinţa ortodoxă pentru poporul român este ca limba română, nu este nici facultativă, nici obligatorie, ea este. Anumite lucruri nu trebuie discutate”.
„Să nu răspundeţi la toate întrebările!”
Puric a susţinut că „în România se întâmplă la fel ca în Grecia Antică, au apărut cei care să demonstreze că bărbatul poate fi femeie şi femeia bărbat, sunt doctori cumpăraţi, antropologi cumpăraţi, specialişti cumpăraţi. În Grecia Antică erau sofiştii, care contestau credinţa şi relativizau tradiţia”.
Vorbitorul l-a încurcat, la un moment dat, pe Iisus cu Eminescu, din care citase mai devreme, atribuindu-i formula „celula morală impenetrabilă a poporului român”.
„Întâlnirea dintre Pilat din Pont şi Eminescu este întâlnirea ratată dintre civilizaţia de astăzi şi creştinism”, a afirmat Dan Puric. „Ce era Pilat din Pont? Un comisar european, ce vreţi dumneavoastră, un trimis al imperiului, destul de limitat, înspăimântat, trebuia să-şi facă treaba. L-a întrebat pe băiatul ăla din faţa lui: de ce-ai venit? Ştiţi că Iisus n-a răspuns la toate întrebările. Cum e bine nici dumneavoastră să nu răspundeţi la toate întrebările pe care vi le pun ăştia”.
Mai departe, Dan Puric a vorbit despre domnitorul canonizat Constantin Brâncoveanu, care „a murit singur, în timp ce în lojă era toată comunitatea europeană, care n-a ridicat un deget”.
„Schingiuirea educaţională” şi „proxenetismul social”
Nu a lipsit din conferinţă tema educaţiei sexuale în şcoli: „De ce s-a legat poporul român de-a lungul istoriei? De credinţă şi familie! Ce se încearcă astăzi să se smulgă? Credinţa şi familia!”, „De la cel mai înalt nivel, au vrut să pună educaţia sexuală în şcoli, fiţi atenţi câtă perversitate, au dat drumul la internet la tot proxenetismul, contextul s-a format. A început proxenetismul social, degringolada socială, a început industria de pedofilie şi de proxenetism şi în România, după care venim şi vă facem bine! Punem orele de educaţie sexuală. De la ce vârstă? De la 2 ani, de la 3 ani. Inocenţa copilului… Ce spune Sfântul Ioan Gură de Aur? Sufletul copilului e ca o plastilină”.
Actorul a argumentat că „românii au fost convinşi de demonul raţiunii şi demonul patimilor”, de către „intelectuali români satanizaţi” şi de „ăştia care vin peste noi, mamă unu, mamă doi”.
Copiii, a adăugat vorbitorul, vor creşte „rătăciţi”, cu „creiere digitalizate”, ascultând „muzica de la festivaluri Untold”, cu „un nivel ridicat de toxicitate în sunet”. „Veacul în care trăim este aproape satanic, în timp ce vorbesc eu aicea, se fac tot felul de legi, de schingiuire educaţională”, „se fracţionează căpşorul”, a tras concluzia conferenţiarul.
„A ieşit cu sarmaua în faţă la ucraineni”
Dan Puric a vorbit despre vindecări miraculoase de cancer, pe care le-a comparat cu felul în care românii i-au primit la graniţă pe refugiaţii ucraineni: „Amărâtul ăsta de popor român a ieşit cu sarmaua în faţă la ucraineni, uitând tot, într-o fracţiune de secundă. Ia mă şi mănâncă, pentru că eşti amărât! Uitând tot, iertând tot”.
Negând că ar simpatiza Rusia, Dan Puric a depănat amintiri despre Moldova de peste Prut sub stăpânire sovietică. Şi i-a îndemnat pe auditori să nu le fie frică, „să ne uităm la sfinţi, pentru că ei au revelaţii, domle, înseamnă să vezi un lucru care te urmăreşte o viaţă întreagă”.
Actorul s-a exprimat şi despre americanii care se convertesc în număr tot mai mare la ortodoxie, despre „mizeriile Occidentului care sunt trimise la noi, pe care trebuie să le curăţăm noi”. A îndemnat publicul să rămână în ţară, pentru că e în siguranţă, „acum, când se accelerează timpurile”.
La finalul conferinţei, care a durat o oră şi jumătate, Dan Puric a oferit autografe pe cărţile semnate de el, la o masă aşezată lângă iconostas. În timp ce oamenii stăteau la coadă cu cărţile luate sub braţ, corul bisericii a intonat „Cu noi este Dumnezeu”.
Actorul a anunţat că va dona o parte din încasările obţinute din vânzarea cărţilor pentru ajutorarea românilor din Cernăuţi.
Purtătorul de cuvânt al BOR: Biserica avea aprobare pentru conferință
Contactat pentru o reacție pe tema conferinței susținute „cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a precizat că biserica din Titan avea aprobare pentru eveniment. „Nu știam absolut nimic despre acest așa-zis eveniment parohial. Am aflat acum că e real și că parohia respectivă are această aprobare pentru conferința respectivă. Nu se știe când a obținut-o…”, a transmis acesta.