Municipiul Alexandria, ora 10:00. În curtea sediului PSD Teleorman, din strada Mihăiţă Filipescu, două persoane, vorbind energic la telefon, trădează “mişcarea de trupe” pe care o presupune mitingul PSD anunţat în Piaţa Victoriei. Fierbinţeala de pe plan politic nu prea se simte la sediul central din judeţul de baştină al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.
Copacii cu coroane groase umbresc clădirea bătrână. Abia înăuntru se simte cu adevărat efervescenţa detaliilor. Câţiva tineri trebăluiesc în linişte, organizaţi parcă de o mână invizibilă. Pliante, steguleţe şi panglici tricolore de pus în piept mobilează toate mesele din clădire. Într-un colț stau numerotate cutii de carton pline cu pliante, fără nicio siglă, dar inscripționate cu cifre grele: 2.000.
“Nu este nimeni”, ne transmite fulgerător unul dintre tineri, în timp ce împletește o bucată de tricolor. Adică niciun reprezentant de la vârful filialei județene, care ar putea să ofere informaţii despre cum se mobilizează Teleormanul pentru manifesterea contra abuzurilor de sâmbătă. “Sunt la Consiliul Judeţean, acolo e şedinţa”, aflăm ulterior despre locul unde sunt, de fapt, liderii judeţeni.
La câteva străzi distanţă, o clădire de un alb impunător adună principalele instituţii ale judeţului: Prefectura şi Consiliul Judeţean. Parcările aferente sunt pline ochi, iar ici-colo sunt pâlcuri de şoferi care aplică tactica ”răbdare și tutun”. Prin puzzle-ul colorat de maşini, unele ale instituțiilor publice de la centru, sunt câteva fie colantate cu numele unor diverse primării, fie cu numere de înmatriculare cu tâlc: SEF sau PSD.
“Pe aici nu se trece”
Deşi este o instituţie publică, accesul ”străinilor” este restricţionat în interiorul Consiliului Judeţean. Cu atât mai mult al presei. Doar afară se poate aştepta, lângă uşa principală. Aceeaşi uşa pe care intră grăbite persoane dichisite, venite sprecial pentru “şedinţa de la 11” şi care răspund la telefon, invariabil, cu apelative precum: “Da, domnule deputat!” sau “Da, să trăiţi!”.
“Exclus aşa ceva. Noi nu avem lideri ai PSD-ului… Sunt şedinte pe probleme curente. Domn preşedinte nu este. Eu aşa ştiu, că nu este acum. Şi dacă dumnealui are anumite întâlniri fixate sau are şedinte, sau ceva… sunt din astea operative…”, explică, după multe insistenţe, purtătorul de cuvânt al instituţiei, la aproape o oră de la începutul şedinţei.
Raportul lui Benone
Şi fix o oră durează întâlnirea cu edilii PSD din judeţ. Primarul comunei Talpa, Benone Rababoc, explică:
“Domnul Gâdea (n.r., Adrian Gâdea, preşedintele PSD Teleorman) a ţinut şedinţa. A fost o chestiune organizatorică. Să încercăm să respectăm legislaţia în vigoare şi să nu derapăm, să nu se ajungă să se producă o chestie care, probabil, că unii vor încerca să provoace şi să ducă asta într-o altă zonă.(SIC! ) (…) Eu vreau să trăiesc într-o ţară în care, pentru ceea ce fac, dacă greşesc, plătesc, dar nu trebuie să stau cu o teamă, cu o frică, dacă am greşit, ce-am vorbit, unde am mers, cineva cum a interpretat gestul meu. Astea nu sunt în regulă”, se precipită primarul.
Motivul îl reprezintă, cel mai probabil, abuzurile împotriva cărora se va protesta sâmbătă seara, în Piaţa Victoriei. Dar şi o hârtie ajunsă recent de la Bucureşti, la registratura instituţiei pe care o conduce.
“Eu am primit, zilele trecute, o adresă de la DNA în care spune că, în 2015, mi-au fost ascultate telefoanele, cu mijloacele moderne tehnice. Nu mi-au spus de ce, nu mi-au spus în ce context”, continuă primarul.
Cât despre organizarea oamenilor în teritoriu pentru drumul de la Teleorman la București, edilul Rababoc este tranşant:
“În localitatea mea, de exemplu, cei care vor să vină, să vină cu maşinile lor. Nu am promis nici bani, nici mâncare, nici băutură. Ne întâlnim la ora 18:00 în Piaţa Victoriei”, conchide Benone Rababoc.
Dar platforma mitingcujapca.ro, un site unde cetăţenii pot reporta electronic dacă sunt forţaţi să meargă la miting, îl contrazice.
Comuna Talpa, judetul Teleorman – Comportament abuziv: Primarul comunei Talpa
„Primarul obligă angajații şi consilierii locali să participe la mitingul de susţinere al hoţilor. Situația este groaznică în toată ţara. Chiar nu îi poate opri cineva??” (Sursa: mitingcujapca.ro)
Dacă la nivelul organizaţiei judeţele PSD, informaţiile cu privire la organizarea mitingului din Capitală sunt greu de obţinut, oamenii din Alexandria sunt mult mai deschişi către presă.
“Eu mai merg la Clubul Pensionarilor. Zece forțat, automat! La ora unu se pleacă mâine, din fața Casei de Cultură. O să vedeți”, explică o doamnă trecută demult de prima tinereţe.
Puterea milionului
La Clubul Pensionarilor, de vizavi de Consiliul Judeţean şi Prefectură, doar sunetul spart al bilelor de pe o masă de biliard animă atmosfera. Undeva în dreapta, se joacă remi în linişte. Subiectul mitingului din Capitală este suficient, însă, să agite încăperea.
“Vii tu, nu știu care, și îmi spui hai la București. Spun ăștia că dau și un million la cei care participă. (…) Este nevoie, domnule (n.r. – de mitingul organizat de PSD)! Sunt prea multe abuzuri, prea multă corupție, prea multă mizerie. (…) Nu merg fiindcă știu că nu are rost, pentru că nu se întâmplă nimic. Degeaba facem mitinguri și șmecherii pe acolo”, explică tranşant domnul Gheorghe.
Din capul mesei de biliard vine o altă confirmare:
“Da, domnule! Cred că este nevoie de un miting împotriva abuzurilor, deoarece, nu numai justiția, ci și politica și economia sunt influențate de afară. Nu mai suntem stăpâni pe țara noastră. Nu este nevoie să ne cheme, pentru că împotriva abuzurilor trebuie să ne ducem fără să ne cheme nimeni. Nu contează în ce partid politic ești”, spune un alt domn.
Afară, soarele de iunie ridică, în valuri, un damf de asfalt încins. Peste drum de Clubul Pensionarilor, agitaţia face notă discordantă cu moleşeala amiezii. Deşi e vineri, zi cu program scurt, până la ora 14.00, la Consiliul Judeţean şi Prefectura Teleormanului se va munci, cel mai probabil, până târziu.
Citește și:
Ce scrie în motivarea CCR în cazul revocării lui Kovesi. Opinie separată: Curtea Constituţională nu se poate substitui Preşedintelui României