- Fostul angajat susține că primarul Daniel Cristian Stan și viceprimarul Cătălin Rădulescu au fi refuzat soluția de a demola totul și de a reface stadionul de la zero. Costa prea mult și nu era gata repede.
- Primăria a închis ochii și la faptul că peretele ce ținea Peluza I era fisurat și putea pune în pericol două clădiri importante: Casa Armatei și Palatul Justiției. Totul pentru imagine.
- O expertiză falsă a dispărut din Primăria Târgoviște, ca să se șteargă urmele.
– Fost angajat: Frate, trebuie să ne faci un stadion, să reziste câțiva ani până când se face celălalt. Că pe noi nu ne interesează stadionul acuma, să vadă lumea că facem ceva.
– Localnic: Da, da, da, da.
– Fost angajat: Studiind documentele, le-am zis: “Băi, trebuie demolat tot!”. Și-au înnebunit în momentul în care le-am spus să îl demoleze. Am venit cu un concept nou, să facă copy-paste ce era acum, demolat și făcut altul. Și mi-au zis: “Pe la cât se duce?”. Și eu le-am dat, estimativ doar, pentru construcția nouă, pe structură metalică ușoară, cu ce voiau ei, undeva pe la 12-14 milioane de euro.
– Lolcalnic: Aha.
– Fost angajat: Ăla, primarul, hai mă, lasă, uite ai buget un milion jumate de euro, dăm o lavabilă. Nu, ăsta, vicele, pardon!”
Autoritățile locale, gata să pună în pericol clădirile din jur, ca să dea mai repede stadionul
– Fost angajat: Casa Armatei, le-am spus și au și mail-ul dat. Trebuie făcută expertiză, fiindcă un colț intră fix în stadion. Și i-am zis, soluție din expertiza asta, nu a luat în vedere Casa Armatei pentru punere în siguranță. Că, dacă se întâmplă la ăla înăuntru să i se fisureze și vine ăla peste tine, plecăm cu toții.
– Localnic: Da, da.
– Fost angajat: Le-am zis, cereți expertului punere în siguranță. Ne-a dat o soluție pe o pagină. Bine, Stoica (n.r. – fostul prodecan al Universității Tehnice de Construcții București, Daniel Stoica) ăla, care a făcut falsurile, știi? Ăla ne-a dat o pagină. Nu, că se consolidează marginea aia…
Băi, e fisurată, băi, nebunilor! Peretele ăla care ține malul e fisurat de sus până jos. Și le-am zis, băi, nu s-a făcut laborator pe ăsta. Cum ați luat voi expertiza?!
Fost angajat:
– Localnic: Pfai, ce nenorociți.
– Fost angajat: Cum ați luat expertiza? Ok, am înțeles că nu sunteți de meserie. Și am spus: unde este studiul geotehnic? Unde sunt dezvelirile? Unde sunt? “Păi, nu sunt!” I-am zis: Păi, cere-i. A venit, a făcut laboratorul dup-aia. Am făcut scandal. Eu nu mai trag o linie, bă băieți”.
Forțat să dea din pix lista cu materiale
Lucrarea a fost făcută pe repede-înainte, cu liste de materiale inventate, fără ca proiectul să fie gata, dezvăluie fostul angajat. Tot din graba de a termina cât mai repede.
– Fost angajat: S-a eliberat autorizația, dar băieții nu aveau contract semnat cu constructorul.
– Localnic: Ha, ha, am înțeles.
– Fost angajat: “Vino încoace, că ne trebuiesc niște liste de cantități”. Păi, dacă vrei listele de cantități, înseamnă să ai un proiect tehnic, la cheie, și după aia mă apuc să îți fac liste de cantități, pe bugetul pe care îl avem.
“Nu, că trebuie să semnăm, că uite a ieșit autorizația, mâine intrăm la execuție”. Ca să își facă el reclamă.
– Localnic: Da, da.
– Fost angajat: Bine bă, hai, cum facem? “Păi nu știu! Dă-ne niște liste”. Și le-am dat niște liste, la mișto. Luați-le, mă! Eu ți le dau la faza asta, adică, chiar și acuma, în orice moment, cine mă cheamă și mă întreabă de ce-ai dat alea, că oricum n-au, adică sunt pe lângă proiect, le-am pus vreo 100 de WC-uri. Că or fi ele vreo 50 de WC-uri, dar nici chiar așa.
– Localnic: Da, da
– Fost angajat: N-aveam cu ce să umflu, știi?
– Localnic: Da.
Negocierile erau dublate de amenințări și bătăi
Fostul angajat susține că, în momentele tensionate în care autoritățile locale nu obțineau ce ar fi dorit, negocierile se purtau cu forța sau cu bătaia.
– Fost angajat: A venit și Stanciu (n.r. Mihai Stanciu – directorul Municipal Construct – executantul lucrării). Era Ciobanu (n.r. Aurel Ciobanu – director executiv Direcția Managementul Proiectelor) acolo, cu Ciprian (n.r. Ciprian Stănescu – director adjunct Direcția Managementul Proiectelor), cu toți. Atunci, de-aia am zis eu că și-a luat bătaie, fiindcă el a zis “Bă, nu semnez!”. Atunci și-a luat-o. Bine, nu și-a luat bătaie rău de tot, l-a izbit cu capul de perete și i-a și dat una, știi? Deci era… faultat. Înțelegi? Am înțeles că a fost Curtea de Control pe aici.
– Localnic: Da, da, a fost.
– Fost angajat: A plecat acuma cu… corona. Au avut bulan, să știi, pe faza asta, fiindcă au avut timp să facă hârtii. Când au început amenințările, am tot evitat să le fac dispozițiile de șantier. Eu am avut amenințări, că ăla a aflat unde stau, și primarul știe unde stau.
– Localnic: Aha.
– Fost angajat: Bine, el a tot a încercat să trimită șoferul la mine acasă, dar eu n-am… adică știe că stau… am camere (de supraveghere) din casele vecinilor care bat la mine. E ok, din punctul ăsta de vedere. Dacă e să se întâmple ceva, atâta tot… Bă, să nu se ia de copii… La pușcărie, direct!
Angajatul reclamă că expertiza falsificată a dispărut
Fostul angajat vorbește și despre cum a fost refăcută expertiza falsificată. Un alt specialist a venit să constate ce lipsea din documentul inițial.
– Fost angajat: Și moșulache ăla avea un ciocănaș așa micuț în mână, mai bătea și el în pereți, și zice “Nu, și ăsta trebuie dat jos!”. Și noi tot țipam să îl dăm jos pe ăla (n.r. zidul fisurat).
Au luat ăștia foc, ăștia știu că era falsă expertiza. Au luat foc și au început și ăștia. “Bă, tu vrei să mai ieși de aici?”, i-a spus lui Stoica. Băi, prodecan s-a înjosit. Bine, era în fapt gagiul, prins. A zis “Da, să trăiți, cum vreți să iasă?”
Fost angajat:
Autoritățile locale nu au fost de acord să dărâme zidul fisurat, iar expertul adus de fostul prodecan Daniel Stoica s-a conformat, susține fostul angajat.
– Fost angajat: Băi, fix așa i-a zis. “Trebuie să facă, să stea, mă… în el că o să cadă dup-aia. Acuma să dai soluția”. “Ne răzgândim și o facem!”. Și-au schimbat soluția în două zile, au făcut completare la expertiza falsă, bă dar… și tâmpiți.
Eu cu Mitulescu (n.r. patronul firmei care s-a ocupat de expertiză) ăla am mai vorbit și i-am zis: “Bă, nu face tâmpenia asta. Nu face completare la expertiză, e ca și cum completezi falsul”.
Fost angajat:
– Localnic: Și completarea cine a făcut-o?
– Fost angajat: Ăsta, moșul ăstălalt (n.r. Ramiro Sofronie – cel de-al doilea expert).
– Localnic: Ăla care era cu ciocănelul?
– Fost angajat: Aha… Sofronie Ramiro. Și au făcut completarea, tot așa a fost făcută pe repede-înainte, ca să scape și ei. “Băi, nu aveți laborator!”.
Dup-aia au venit, au făcut laborator, din punctul meu de vedere trebuia consolidat peretele ăla rău, grav. Și plus că pe acolo au izvor. I-am pus să sape la bucata aia care e cu magazinele, ce vrem noi să facem. E, pe stâlpii ăia, acolo, i-am pus să sape, să văd cât e paharul ăla făcut pe stâlp și nu știu cât au săpat, vreo 70 de cm, și au dat de apă. Deci acolo este izvor. Multe, multe manevre au fost pe acolo.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro