AmCham România, Camera de Comerţ Americană în România, consideră că sunt nefondate şi neconstructive pentru economie şi societate acuzaţiile vehiculate recent în spaţiul public împotriva companiilor multinaţionale şi atrage atenţia asupra nevoii de a încuraja colaborarea între companiile cu capital local şi cele cu capital străin.
În opinia AmCham, trebuie încurajată colaborarea dintre companiile locale şi cele cu capital străin, care sunt parteneri în dezvoltarea unui mediu de afaceri solid şi competitiv, contribuind împreună la realizarea dezideratului de creştere a nivelului de bunăstare a tuturor românilor.
„În numele membrilor săi, companii americane, româneşti, europene şi internaţionale, AmCham Romania respinge acuzaţiile îndreptate împotriva companiilor multinaţionale vehiculate recent în spaţiul public prin care acestora li se atribuie o implicare în susţinerea protestelor publice ca reacţie la schimbările fiscale şi legislative. Considerăm nesănătoasă pentru societatea românească propagarea unor insinuări lipsite de fundament. Cetăţenii români, indiferent de locul de muncă, îşi exprimă public, în mod liber şi voluntar convingerile, fără interferenţe din partea angajatorilor”, se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ Americană în România.
În răspunsul AmCham se spune că una din cele mai valoroase resurse pe care România le deţine este capitalul uman, un important avantaj competitiv ce a plasat România pe harta economiei internaţionale, datorită competenţelor tehnice, lingvistice şi creativităţii prin care în special tinerele generaţii s-au făcut remarcate pe piaţa muncii şi care au avut un rol determinant în atragerea investiţiilor în economia românească.
În condiţiile în care acest avantaj este grevat de exodul de tineri talentaţi şi de tendinţele demografice, considerăm că stigmatizarea angajaţilor în funcţie de ţara de origine a investitorilor induce o stare de tensiune şi neîncredere la nivelul angajaţilor şi angajatorilor deopotrivă.
Şeful comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, a anunțat luni că va cere Serviciului Român de Informaţii răspunsuri cu privire la suspiciunile sale că multinaţionalele ar fi sprijinit protestele antiguvernamentale din România.
Citește și: PSD cere SRI să ancheteze implicarea multinaționalelor în proteste
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro