UPDATE ora 15.30: Cu 168 de voturi pentru, 79 de împotrivă şi 4 abţineri, deputații au votat majorarea salariilor din administrația publică locală, adică pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. În schimb, salariile parlamentarilor nu vor mai crește.

Liderul AUR, George Simion, a cerut în plen eliminarea majorărilor salariale și pentru primari. „Nu este un moment potrivit, veţi crea falii. Ştiu că aveţi obligaţii faţă de colegii de partid, ne-am abţinut foarte mult şi nu am dat curs provocărilor din comisia de muncă dar respingeţi amendamentul”, a spus el.

USR, prin vocea lui Alin Gabriel Apostol, a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege.

„Angajaţii din România câştigă sub 4.500 de lei, brut. Un salariat din administraţia publică locală are o medie salarială de 6.338 de lei. Aţi votat pentru voi şi ai voştri. Eu v-am înţeles de ce aţi votat, pentru că o parte însemnată ditnre ei vă aduc voturile la fircare alegere alectorală. USR va ataca la CCR această propunere legislativă”, a spus Apostol, potrivit news.ro.


Comisiile reunite de muncă şi buget finanţe din Camera Deputaților au votat marţi, 27 septembrie, renunţarea la majorarea salariilor parlamentarilor, după aproape o oră de discuţii aprinse și scandal. Raportul, care modifică forma adoptată în Senat, trebuie votat în plenul Camerei, lucru care se va petrece tot astăzi.

Cu 25 de voturi pentru şi 12 împotrivă, deputații din Comisii au eliminat majorarea salariilor pentru parlamentari, dar au păstrat creșterile salariale din administrația publică locală, adică pentru primari, viceprimari, preşedinţii de CJ şi vicepreşedinţii de CJ.

Raportul trebuie acum să primească votul plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional. El figurează pe ordinea de zi a şedinţei care are loc tot astăzi, la o săptămână după votul din Senat care a generat un întreg scandal.

Președintele AUR, George Simion, și deputatul PSD Gabriel Zetea au fost aproape să se bată în cadrul ședinței.

„Trebuie să fim bogați și cinstiți”

Senatul a adoptat pe 21 septembrie majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ, la o inițiativă a UDMR. Astfel, urmau să crească indemnizațiile președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale, precum și ale funcționarilor publici.

La câteva ore după votul din Senat, senatorul PNL Virgil Guran a argumentat majorarea prin faptul că „trebuie să fim bogați și cinstiți”.

Decizia Senatului a venit la câteva ore după ce Curtea Constituțională a stabilit că proiectul de lege prin care se majorau salariile tuturor demnitarilor este neconstituțional.

Pe 24 septembrie, președintele Klaus Iohannis a atras atenția că nu i se pare corect ca demnitarii să fie primii care beneficiază de creşteri salariale în contextul crizei economice. „Puteam să rămânem mai spre urmă”, a spus el.

Senatul a fost prima cameră sesizată, iar votul final va fi dat de Camera Deputaţilor, cel mai probabil în această după amiază.

Urmărește-ne pe Google News