Sicriele, descrise ca „unele dintre cele mai uimitoare găsite vreodată”, sunt acoperite cu texte și ilustrații „descriind călătoria decedatului în viața de apoi”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Studiul preliminar al oaselor sale indică faptul că a murit înainte de vârsta de 40 de ani, suferind de un defect congenital la picior. De asemenea, au fost găsite obiecte funerare, inclusiv un pumnal și figurine de lemn, care ar fi putut fi destinate utilizării sale în viața de apoi. Profesorul Jochem Kahl, un arheolog de la Freie Universität Berlin care a condus descoperirea, a numit-o „atât estetică, cât și științific extraordinară”.
Săpăturile au avut loc între 18 august și 17 septembrie anul acesta. Profesorul Kahl a declarat: „Descoperirea acestui puț a început în 2022, a necesitat trei campanii de săpături și s-a încheiat acum cu o descoperire senzațională – înmormântarea lui Idy în două sicrie de lemn cu numeroase obiecte funerare”.
Idy era singura fiică a lui Djefai-Hapi I, un guvernator regional egiptean venerat în Antichitate. Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților a afirmat pe Facebook că el a fost „unul dintre cei mai importanți conducători ai teritoriilor din Egiptul antic”.
Profesorul Kahl a adăugat: „Djefai-Hapi I a fost zeificat în vremurile antice și mormântul său a fost o parte integrantă a memoriei culturale a Egiptului antic timp de peste 2.000 de ani”.
Idy a fost plasată într-un sicriu în interiorul altui sicriu și apoi sigilată într-o cameră laterală într-un puț vertical de aproximativ 13,7 metri adâncime, săpat în mormântul tatălui ei.
Sicriele ei, cântărind în jur de 200-300 kg fiecare, sunt de dimensiuni peste medie, având o lungime de 2,62 de metri și 2,03 metri. Profesorul Kahl a declarat că ambele sicrie par a fi fabricate din „lemn străin”, adică lemn adus din afara Egiptului.
El a spus că ambele sunt „complet decorate cu imagini și texte minunate”, care descriu călătoria defunctei în viața de apoi. Studiul lor va permite „să se facă afirmații noi și cuprinzătoare despre poziția femeilor și transferul de cunoștințe în Egiptul antic”.
Deși locul de odihnă al lui Idy a fost până acum neobservat de cercetători, se crede că mormântul a fost jefuit de hoți acum mii de ani. Rămășițele ei au fost lipsite de toate bijuteriile și obiectele metalice în căutarea de comori, dar alte bunuri funerare par să nu fi prezentat interes pentru jefuitorii antici.
„Rămășițele veșmântului lui Idy și oasele ei, care au fost complet sfâșiate de jefuitorii antici, oferă informații despre persoana ei”, a adăugat profesorul Kahl.
În mod oarecum macabru, a fost găsită și o cutie cu borcane ce conțineau organele interne ale lui Idy, îndepărtate în timpul mumificării – ficat, splină, plămâni și intestine.
Acest lucru era obișnuit în timpul mumificării, deoarece egiptenii antici au descoperit că organele interne se descompun rapid.
De obicei, mumificarea în Egiptul antic presupunea deshidratarea corpului cu un amestec de săruri, urmată de înfășurarea acestuia în pânză îmbibată cu un balsam din extracte de plante, uleiuri și rășini.
Se crede că mumii mai vechi au fost conservate în mod natural prin îngropare în nisipul uscat al deșertului și nu au fost tratate chimic. Profesorul Kahl a spus că studiul suplimentar al rămășițelor descoperite va continua pentru a arunca mai multă lumină asupra vieților guvernatorului și fiicei sale.
„După o consolidare conservativă inițială a obiectelor de lemn din camera funerară și recuperarea laborioasă ulterioară din puțul îngust de 14 metri adâncime, descoperirile vor fi predate Ministerului Antichităților și Turismului din Egipt”, a adăugat el.