Potrivit lui Johnson, va fi supus votului şi un al patrulea text legislativ, referitor la legea REPO, la legea TikTok şi la sancţiuni. Legea REPO ar stabili condiţiile pentru confiscarea activelor ruse ce vor fi predate Ucrainei.

Mike Johnson a declarat că textele celor patru proiecte de lege vor fi depuse „în curând astăzi”, potrivit Reuters.

„Ne aşteptăm ca votul final asupra acestor propuneri de lege să aibă loc sâmbătă seară”, a menţionat Mike Johnson într-o scrisoare adresată deputaţilor americani.

În mesajul său, Johnson susţine că legile respective vor „finanţa interesele naţionale de securitate ale Americii şi ale aliaţilor săi din Israel, Ucraina şi regiunea indo-pacifică, printre care o structură de creditare pentru asistenţă, strategie consolidată şi responsabilitate”.

Ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, blocat de două luni de republicani în Congres

În februarie, Senatul american a adoptat cu sprijin de 70% un pachet de asistenţă militară şi economică de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Din această sumă, 60 de miliarde ar urmă să revină Ucrainei.

Însă republicanii din Camera Reprezentanţilor au refuzat să examineze textul, unul dintre motive fiind un diferend asupra chestiunii imigraţiei.

Dacă textele sunt adoptate de Camera Reprezentanţilor, unde republicanii sunt majoritari, proiectele vor trebui să fie examinate din nou de Senat, cu majoritate democrată, înainte de a ajunge în final pe masa președinteului american Joe Biden pentru promulgare.

Joe Biden i-a îndemnat în repetate rânduri pe aleşi să adopte fără întârziere un pachet de asistenţă militară şi umanitară. Miercuri dimineaţă, el şi-a repetat apelul într-un editorial publicat în The Wall Street Journal.

Camera Reprezentanţilor „trebuie să adopte într-o manieră urgentă” propunerile de lege referitoare la noi ajutoare pentru Ucraina şi Israel şi la un ajutor umanitar pentru Gaza, a spus liderul de la Casa Albă.

„Dacă cele două ţări sunt perfect capabile să-şi apere propria suveranitate, pentru a face asta ele depind de ajutorul american, inclusiv armament. Şi noi suntem într-un punct de inflexiune”, a scris Biden în editorial.

Ucraina duce o lipsă disperată de muniţie în războiul cu Rusia, în timp ce încearcă să respingă atacurile ruse în mai multe zone ale frontului din estul şi sudul Ucrainei. De altfel, primarul din Harkov a atras atenția că orașul riscă să devină „al doilea Alep” fără ajutorul SUA.

Israelul, la rândul său, s-a confruntat în noaptea de 13 spre 14 aprilie cu un atac direct fără precedent din partea Iranului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News