Cuprins:
„S-ar părea că, la prima vedere, propunerea preşedintelui Camerei ne va ajuta să livrăm într-adevăr ajutoare Ucrainei şi Israelului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby.
„Câteva detalii în plus vor fi, totuşi, necesare pentru ca preşedintele Joe Biden să se poziţioneze pentru sau împotriva acestor texte”, a adăugat acest oficial de rang înalt în avionul prezidenţial, în drum spre o vizită de campanie în Pennsylvania.
Atacul Iranului asupra Israelului presează pentru adoptarea ajutoarelor militare
După luni de dispute politice între administraţia Joe Biden şi oponenţii săi republicani, Mike Johnson a anunțat că va supune votului proiecte separate de ajutoare pentru aliații SUA.
„Săptămâna aceasta, vom examina proiecte de lege separate, privind finanţarea aliatului nostru israelian şi privind susținerea Ucrainei în războiul său împotriva agresiunii ruse”, a declarat şeful republican al Camerei Reprezentanţilor.
Celelalte proiecte de lege sunt destinate să „întărească aliaţii noştri din regiunea Indo-Pacific” şi să „adopte măsuri suplimentare pentru contracararea adversarilor noştri şi consolidarea securităţii naţionale”, a adăugat Johnson pe reţeaua socială X.
Anunțul lui Mike Johnson intervine la două zile după un atac direct fără precedent al Iranului asupra Israelului.
SUA nu au mai trimis ajutoare majore Ucrainei din decembrie 2022, din cauza blocării dosarului de către unii republicani din Camera Reprezentanților.
Un pachet de asistenţă militară şi economică în valoare de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina a fost adoptat de Senat, cu majoritate democrată, în februarie, la propunerea președintelui american Joe Biden.
Biden insistă pentru o decizie în cursul acestei săptămâni
Republicanii din Camera Reprezentanţilor au refuzat până acum să examineze textul în principal din cauza unui diferend avut cu administrația Biden în problema imigraţiei. Cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, programate pe 5 noiembrie, problema s-a transformat într-o dispută politică între Joe Biden şi rivalul său republican Donald Trump, notează France Presse, potrivit Agerpres.
Noile propuneri anunţate luni, dacă vor fi adoptate de Cameră, vor fi examinate apoi de Senat, înainte de a ajunge eventual pe biroul lui Joe Biden pentru ca acesta să le promulge.
Potrivit lui John Kirby, liderul de la Casa Albă a discutat luni cu președintele Camerei Reprezentanților şi a insistat pentru „necesitatea de a avansa în cursul acestei săptămâni” asupra aprobării ajutoarelor din cauza urgenţei situaţiei.
Ucraina duce o lipsă disperată de muniţie în respingerea invaziei ruse la scară largă, în timp ce Israelul a cheltuit peste un miliard de dolari în contracararea cu succes a celor peste 300 de rachete și drone lansate de iranieni împotriva teritoriului său.