Traficul rutier din centrul Capitalei, mai exact bulevardul Gheorghe Magheru, este, incepand de ieri, monitorizat non-stop de patru camere de luat vederi. Soferii indisciplinati vor fi identificati si sanctionati, fie pe loc, de un echipaj al Politiei Rutiere aflat in apropiere, fie printr-o scrisoare, la domiciliu.
Cele mai aglomerate intersectii din centrul Capitalei vor fi urmarite atent de politistii de la Rutiera cu ajutorul a patru camere de luat vederi instalate pe stalpi in zonele Sala Dalles, Scala, Tache Ionescu si Piata Romana. Prin acest proiect experimental, oamenii legii incearca sa diminueze numarul accidentelor de circulatie, dar si sa descopere in trafic autoturismele furate. Abaterile soferilor vor fi constatate in trafic mai intai de dispeceri, care apoi transmit datele agentilor din teren. In cazul in care infractiunea nu necesita prezenta politistului la fata locului, soferul va fi identificat si instiintat printr-o scrisoare la domiciliu ca a incalcat o regula de circulatie si a fost amendat.
Acest sistem va functiona pentru inceput cateva luni si se bazeaza pe comunicatii video si date care utilizeaza camere interconectate cu echipamente de comunicatii de tip fix si wireless. Semnalele video, impreuna cu comunicatiile de date sunt criptate, securizate si transportate la sediul Dispeceratului Brigazii de Politie Rutiera, unde sunt analizate in timp real sau inregistrate pentru prelucrari ulterioare. “Un scop principal este si acela de a le arata cetatenilor ca pot sa suplineasca agentii pe care sa ii scoatem din intersectii si sa ii folosim la alte activitati,” a declarat comisarul-sef Marian Motoc, seful Politiei Rutiere din Capitala.
Aparatele de supraveghere pot fi rotite din dispecerat la 360 de grade
Seful Biroului Dispecerat al Politiei Rutiere din Capitala, subcomisarul Ionel Dinu, ne arata unde se primesc datele camerelor de luat vederi. El ne explica ca acestea pot fi comandate din dispecerat si rotite pana la 360 de grade. “Prin aceste camere se poate vedea intreaga artera. Imaginile primite in dispecerat se maresc suficient cat sa se poata identifica numarul masinii al carui sofer urmeaza sa fie amendat”, ne-a spus seful dispeceratului.
Imaginile primite simultan de la cele patru camere de luat vederi fixe amplasate pe bulevardul Gheorghe Magheru sunt receptionate intr-un calculator din dispecerat sI apoi proiectate pe un ecran mare, unde sunt mult mai usor de urmarit autoturismele care incalca legea, aflate in trafic.
„Nu ne ajuta cu nimic!”
Nicolae Naca, 48 de ani, taximetrist: “Nu cred ca vor rezolva nimic cu amplasarea acestor camere, traficul va fi la fel. Nu cred ca exista vreo solutie.”
Constantin Florea, 47 de ani, taximetrist: “Poate la un numar mai mare de camere se va vedea o schimbare, in cazul acesta nu cred ca va avea nici un efect. Ba din contra, multi or sa se panicheze si mai rau o sa incurce circulatia”.
Titi Rotaru, 45 de ani, taximetrist: “Eu cred ca daca s-ar face un sistem de lipire a unor „pete” pe masini atunci o sa stim de cine trebuie sa ne ferim in trafic. Camerele cred ca nu vor avea efect”.
Emil Goldi, 30 de ani, taximetrist: “La cat sunt de nesimtiti soferii, dau si peste politist in intersectie. De ce i-ar incomoda doua camere de luat vederi? Nu vad nici o schimbare”.