Atunci când circulați cu un autovehicul pe șoselele din afara localitățor sunteți obligați să plătiți o taxă de drum, cunoscută și sub numele de rovinietă. Utilizarea rovinietei este reglementată de către Ordonanța nr. 15/2002 privind introducerea unor tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier, care stabilește ca, în baza plății unei sume de bani, șoferii să obțină dreptul de a circula cu un vehicul pe rețeaua națională de drumuri a României, potrivit avocatnet.ro.
Nu mai puțin de 74 de camere fixe sunt instalate pe mai multe drumuri din țara noastră.
Localitățile în care există camere pentru rovinietă 2018 pe DN1
- Timişul de Sus
- Sebeş
- Vâlcele
- Şercaia
- Oşorhei
- Bărcăneşti/Româneşti
Localitățile în care există camere pentru rovinietă 2018 pe DN2
- Iacobeşti
- Nicolae Bălcescu
- Moţca
- Mărăcineni
Localitățile în care există camere pentru rovinietă 2018 pe DN6
- Sânnicolau Mare
- Coşoveni
- Mehadia
- Drăgăneşti Vlaşca
Localitățile în care există camere pentru rovinietă 2018 pe DN15
- Vaduri
- Sângeorgiu de Mureş
- Gârleni
- Călugăreni
Camere pentru rovinietă, instalate pe autostrăzi
- Petrești – autostrada A1
- Glina și Fetești – autostrada A2
- Gilău și Snagov – autostrada A3
Totodată, CNAIR mai folosește și 14 camere video mobile, distribuite pe întreg teritoriul României, pentru a-i depista pe șoferii care circulă fără rovinietă.
Potrivit reprezentanților CNAIR, camerele video sunt amplasate „pe drumurile pe care nu sunt amplasate sistemele de camere video fixe, pe sectoarele de drumuri naţionale ce pot constitui rute ocolitoare ale punctelor fixe de control sau pe drumurile pe care se înregistrează valori mai reduse ale traficului rutier, fără a exista o procedură prestabilită de amplasare (în funcţie de zonă/drum/interval de timp)”.
Totodată, controlul existenței și a perioadei de valabilitate a rovinietei poate fi făcut și polițiști și de reprezentanți ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi al CNAIR (în puncte de trecere a frontierei).
Amenzi pentru șoferii care circulă fără rovinietă
Persoanele surprinse de autorități circulând cu mașina pe drumurile din România, fără a avea rovinietă valabilă, pot fi sancționate cu amenzi de până la 4.500 de lei. CNAIR pune la dispoziția șoferilor o pagină pentru a verifica valabilitatea rovinietei.
Rovinieta pentru dube şi camioane se va scumpi cu cel puţin 85%, potrivit unui proiect normativ publicat de Ministerul Transporturilor.
Citește și Bloomberg, despre economia țării: „Atunci când a avea cea mai rapidă creștere din UE nu te face mai bogat”