Guineea Ecuatorială și-a declarat oficial primul focar de virus Marburg, o boală similară cu Ebola, luni.
Camerunul vecin a restricționat circulația de-a lungul graniței pentru a evita răspândirea, în urma raportărilor despre o febră hemoragică mortală necunoscută în Guineea Ecuatorială săptămâna trecută.
„Pe 13 februarie, am avut două cazuri suspecte. Aceștia sunt doi copii de 16 ani, un băiat și o fată, care nu au antecedente de călătorie în zonele afectate din Guineea Ecuatorială”, a declarat Bidjang la o întâlnire în capitala Camerunului, Yaounde.
Patruzeci și două de persoane care au intrat în contact cu cei doi copii au fost identificate, iar urmărirea contactelor era în curs, a adăugat el.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat marți că își sporește supravegherea epidemiologică în Guineea Ecuatorială.
Mica țară din Africa Centrală a raportat până acum nouă decese, precum și 16 cazuri suspectate de boala Marburg, cu simptome de febră, oboseală, vărsături și diaree hemoragică, potrivit OMS.
„Supravegherea pe teren a fost intensificată”, a declarat George Ameh, reprezentantul OMS în Guineea Ecuatorială.
„Urmărirea contactelor, după cum știți, este piatra de temelie a răspunsului. Am… redistribuit echipele COVID-19 care erau acolo pentru urmărirea contactelor și le-am modernizat rapid pentru a ne ajuta cu adevărat.”
Guineea Ecuatorială a pus în carantină peste 200 de persoane și a restricționat circulația săptămâna trecută în provincia Kie-Ntem, unde a fost detectată pentru prima dată febra hemoragică.
Virusul Marburg este o boală extrem de infecțioasă care poate avea o rată a mortalității de până la 88%, potrivit OMS. Nu există vaccinuri sau tratamente antivirale aprobate pentru a o trata.