Site-urile de imobiliare înregistrează în această perioadă cele mai mari tarife pentru ofertele de închiriere a locuinţelor din oraşele-centre universitare.
“E o perioadă cu mare creştere pe segmentul chiriilor, nivelul maxim urmând să fie atins în septembrie. Cum locurile din cămine sunt insuficiente, închirierea unui apartament pe piaţa liberă e o provocare pentru studenţi atât în ceea ce priveşte disponibilitatea ofertelor pe piaţă, cât şi preţul”, susţine Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei ne-au declarat că, la nivel naţional, circa 220.000 de studenţi au nevoie de cazare, iar statul oferă locuri în cămine doar pentru jumătate din ei.
Cea mai mare bătaie e în cinci oraşe ale ţării, iar în funcţie de dimensiunea locuinţei închiriate, studenţii ar trebui să plătească lunar între 50 de euro şi 125 de euro pe lună, la care se adaugă întreţinerea.

Cel mai ieftin loc, câteva zeci de lei

Luând în considerare varianta împărţirii unei camere de către doi studenţi, costurile aferente unei persoane variază între 63 de euro şi 115 euro/lună în Bucureşti, 50-90 euro/ lună în Timişoara, 57- 100 euro/ lună în Braşov, în Cluj-Napoca între 67 şi 125 de euro/ persoană, iar în Constanţa, între 67 şi 100 de euro/ lună.
Tarifele scad vertiginos însă pentru privilegiaţii care prind un loc în cămin. “În cele mai multe campusuri regia de cămin e cuprinsă între câteva zeci de lei şi maximum 300 de lei/lună, dar locurile sunt limitate.
La mare căutare sunt şi căminele private, unde un loc a ajuns să coste 600- 700 de lei pe lună. Am colege care plătesc chiria cu mult înainte de începerea anului universitar, ca să se asigure că au unde sta când încep cursurile”, susţine Daniela Cîtu, vicepreşedinte Uniunea Naţională a Studenţilor din România.

Urmărește-ne pe Google News