Este cea mai periculoasă metodă de jaf de marfă: „metoda românească roll over”, în care infractorii jefuiesc camioane pline cu electronice dintr-o mașină. După ce poliția a arestat banda de români în 2020, aceste jafuri nu au mai avut loc. Acum, tâlharii au lovit din nou în Olanda.

Compania de asigurări TT Experts a comunicat furturile și ele au fost confirmate de poliție. „Se pare că s-au întors din nou, iar prada este gigantică”, spune René Middag, șeful departamentului jafuri în mișcare de la Poliția Națională.

Metoda este extrem de periculoasă, este practic o muncă de acrobat. Și sunt puțini infractori care stăpânesc această „artă”. Tâlharii conduc în spatele unui camion, după care unul dintre ei stă pe capotă și taie încuietoarea camionului cu un flex. Apoi, în timp ce ambele vehicule circulă cu viteze între 80 și 100 de kilometri pe oră, el urcă în remorcă și aruncă cutiile pline cu electronice din camion în mașina de sprijin. Șoferul TIR-ului nu poate observa ce se întâmplă și descoperă că încărcătura a dispărut doar când se oprește sau descarcă.

Luna aceasta, banda a lovit de două ori. S-a întâmplat în noaptea de 6 spre 7 iunie, între Ede și granița germană, pe A12, și pe 12 iunie, între Waalwijk și Ede. „Au fost furate electronice în valoare de cel puțin un milion de euro. Șoferii nu observaseră nimic, dar au descoperit jaful când s-au oprit”, spune Matthias de Ruiter, de la TT Experts, care colaborează cu poliția la cazurile de furturi de marfă. Lacătele camioanelor au fost tăiate și întreaga încărcătură a dispărut. La cel de-al doilea jaf, tâlharii au golit camionul la o oră după ce mașina a plecat plină din depozit.

„Acum investigăm jafurile și facem apel la martori să ne contacteze. De asemenea, atenționăm industria transporturilor să acorde o atenție deosebită în timpul conducerii. Mai ales dacă cineva încetinește în fața ta, astfel încât și tu trebuie să faci același lucru. Atunci, adesea, lovesc în spate. De asemenea, luați în considerare cu atenție cine ar putea ști că există o încărcătură valoroasă în mașină. Cerem oamenilor să sune la 112 în situații suspecte”, spune René Middag.

Anchetatorii nu exclud ca hoții să fie anunțați de către angajații centrelor de distribuție care știu exact când și unde circulă mașinile cu marfa valoroasă.

Polițiștii încearcă să afle care dintre cei 68 de membri ai bandei românești care au fost arestați în România pe 9 martie 2020 sunt din nou liberi. Între 2015 și 2020, gașca a lovit de cel puțin cincisprezece ori în Țările de Jos și de zeci de ori în alte țări. Unul dintre cele mai ample jafuri a avut loc pe A73 în vara lui 2017, când au fost furate iPhone-uri în valoare de jumătate de milion de euro.

Poliția a arestat 6 suspecți într-un parc de vacanță din Otterlo și a găsit și telefoanele acolo. O echipă specială a lucrat cu servicii din mai multe țări pentru a-i prinde pe tâlhari.

Ceea ce este special este că „tâlharii cascadori” locuiau cu toții într-o zonă compactă, într-o suburbie a Bucureștiului. Există tabere speciale de antrenament unde sunt antrenați.

 
 

Urmărește-ne pe Google News