Convoiul alcătuit din 300 de camioane a trecut graniţa vineri şi s-a îndreptat către Luganks, deşi nu avea acordul ucrainenilor. Moscova şi-a motivat mutarea spunând că toate pretextele oficialilor de la Kiev pentru întârziere au fost epuizate şi că ajutoarele umanitare s-ar altera dacă ar mai pierde vremea aşteptând acordul autorităţilor.
Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a acuzat imediat Rusia de invazie directă, precizând că aceste camioane sunt de fapt vehicule militare sub acoperirea cinică a Crucii Roşii. Occidentul nu a rămas indiferent la acest incident.
Preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel au declarat vineri seară că trimiterea acestui convoi fără autorizarea Kievului constituie o “provocare suplimentară şi o încălcare a suveranităţii Ucrainei”, precizând că este “imperativ” ca vehiculele ruseşti să părăsească teritoriul ucrainean.
De asemenea, Alianţa Nord-Atlantică a condamnat vehement decizia Moscovei. În plus, NATO a acuzat armata rusă că a lansat obuze spre teritoriul ucrainean. Pe fondul criticilor occidentale, camioanele au făcut ieri cale întoarsă, nu înainte însă de a fi descărcate.
Dincolo de incidentul privind convoiul umanitar, violenţele continuă în estul Ucrainei, între armată şi separatiştii proruşi. Oraşul Doneţk a fost zguduit ieri de mai multe explozii, iar în Lugansk, un consul onorific lituanian a fost răpit şi asasinat de insurgenţi.
Angela Merkel s-a întâlnit cu Poroşenko la Kiev
Angela Merkel s-a întâlnit ieri cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko. Cancelarul Germaniei este cel mai important lider politic străin care vizitează Kievul de la începerea crizei ce a deteriorat grav relaţiile dintre Rusia şi Occident.
Întrevederea celor doi a avut loc cu o zi înainte ca Ucraina să sărbătorească Ziua independenţei şi a fost interpretată de administraţia prooccidentală a ţării ca un gest de susţinere.