Protestul din Ottawa, care a paralizat capitala canadiană, a fost în mare parte pașnic, însă autoritățile au anunțat că nu mai au controlul în centrul orașului, decretând stare de urgență.
Astfel, poliția a început să elimine rezervele de gaz și combustibil dintr-o tabără logistică amenajată de protestatari, iar această măsură a dus la scăderea numărului de manifestanți. De la 3.000 de camioane și între 10.000 și 15.000 de protestatari, câți erau acum o săptămână, numărul lor a ajuns la 1.000 de camioane și 5.000 de protestatari.
Şeful adjunct al poliţiei, Steve Bell, le-a spus luni consilierilor locali că poliţia a primit „ameninţări active la adresa personalităţilor publice pe parcursul acestei ocupaţii”, pe care continuă să le investigheze.
Poliția din Ottawa a primit ajutor de la sute de ofițeri din alte agenții de poliție, dar spune că nu este suficient. Primarul din Ottawa, Jim Watson, a cerut întăriri într-o scrisoare adresată luni premierului Trudeau și ministrului securității publice, Marco Mendicino.
„Protestul s-a transformat într-o ocupație agresivă și plină de ură a cartierelor noastre”, a scris el. „Oamenii trăiesc cu frică și sunt îngroziți”. El a precizat că zgomotul încontinuu de claxon „echivalează cu un război psihologic”.
De astfel, locuitorii capitalei au mers în instanță, unde au obținută o decizie temporară prin care se interzice folosirea claxonului în centrul orașului.
Trudeau, care a apărut luni pentru prima dată după o săptămână de izolare ca urmare a infectării cu coronavirus, a spus că protestul trebuie să înceteze și a denunțat metodele folosite de protestatari.
„Aceasta este povestea unei țări care a trecut prin această pandemie datorită faptului că a fost unită, iar câțiva oameni care strigă și flutură svastici nu definesc poporul canadian”, a spus el.
Trudeau și familia sa au părăsit Ottawa pentru o locație care nu a fost dezvăluită, în timp ce convoiul a început să intre în oraș. Protestele de săptămâna trecută au inclus câteva steaguri confederate și naziste.
Canadienii au respectat în mare măsură măsurile de sănătate publică impuse de guvernul și aproape 79% din populația eligibilă s-a vaccinat cu primele două doze. Dar sondajele recente au arătat că frustrările față de restricții sunt în creștere.