O ordonanță de urgență aprobată de Guvernul României pe 28 iunie 2024 modifică Codul Rutier în zona prevederilor referitoare la controalele în trafic. Astfel, potrivit OUG 84/2024, șoferii care refuză să fie verificați cu aparatul DrugTest și solicită, în schimb, să dea probă de sânge vor avea permisul de conducere suspendat până la obținerea rezultatelor analizelor.

Până la schimbarea operată prin ordonanță de urgență, conducătorii auto aveau opțiunea unui examen clinic în condițiile în care refuzau testul antidrog cerut de agentul de poliție în trafic. Dacă medicul examinator îl declara apt, șoferul își păstra permisul auto până la primirea rezultatelor analizelor de sânge și/sau urină.

Consiliul Superior de Medicină Legală a anunțat duminică, 7 iulie, că nu a fost informat oficial și nici nu i s-a solicitat un punct de vedere oficial referitor la OUG 84/2024 care schimbă Codul Rutier referitor la controalele șoferilor și că „nu este de acord cu o serie de prevederi apte de a duce atingere prestigiului instituției medico-legale, al sistemului de probațiune judiciară, dar și al unor drepturi fundamentale, constituționale”.

Acum, și una dintre vocile cele mai auzite în rândul camionagiilor români critică ordonanța: „Acel rezultat poate veni în 48 de ore, sau în câteva săptămâni”, scrie Ilie Matei.

„Bun, dar cum procedăm în cazul șoferilor profesioniști ??? Oameni care depind de acel permis, pentru că altfel nu pot efectua cursele ce le asigură traiul de zi cu zi. Înțeleg că în unele cazuri se poate lucra de acasă, sau se poate folosi un mijloc de transport în comun, dar în cazul lor, cum procedăm??”, întreabă șoferul.

El explică apoi că e dificil la concurența de pe piață să-i explici unui client că ai două sau zece zile permisul ridicat, până vin rezultatele de la testul antidrog.

„Ce client sănătos la cap va mai lucra cu o firmă de transport românească, în cazul în care sunt anunțați că transportul lor nu poate fi efectuat la timp pentru că șoferul a luat un medicament pentru dureri de cap și așteaptă rezultatul la sânge al unui test pentru droguri câteva zile? Și da, ne mai doare și capul uneori, că munca noastră este una stresantă, una ce implică responsabilitate, atenție și un psihic de fier”, mai spune șoferul.

El vorbește la final despre testele antidrog din dotarea poliției, care dau peste jumătate rezultate fals pozitive și concluzionează: „Nu trebuie să ne saboteze nimeni, uneori o facem excelent singuri!”

Urmărește-ne pe Google News