960 de cadre medicale vaccinate în prima zi a campaniei
Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat, duminică seară, câte cadre medicale au fost vaccinate împotriva Covid în prima zi a campaniei.
„În acest moment (27 decembrie, ora 18.00), numărul total de cadre medicale din cele 10 spitale cărora li s-a administrat deja prima doză de vaccinuri este de 960”, se arată în comunicat, care mai precizează că „Persoanele vaccinate nu au înregistrat efecte adverse”.
Vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19, din prima tranșă de vaccinuri livrate în data de 25 decembrie, continuă luni (28 decembrie) și marți (29 decembrie).
Detalii, aici.
Primul medic vaccinat din Craiova are aproape 70 de ani
Iulian Diaconescu, în vârstă de 69 de ani, a fost primul medic de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Craiova care s-a vaccinat, duminică. Doctorul a spus pentru ziarul Adevărul că „realizarea vaccinului în timpul pandemiei este un lucru extraordinar”.
Mai multe detalii
Virgil Musta, printre primii medici vaccinați anti-Covid la Timișoara
În Timișoara, campania de vaccinare a început duminică dimineața la ora 10:00, cu medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, cei aflați din martie în linia întâi în lupta împotriva coronavirusului.
Printre primele cadre medicale care au primit serul se află și Virgil Musta, care a spus că „vaccinul este șansa noastră de a lupta cu virusul”.
Detalii, aici.
Cadrele medicale din 10 spitale vaccinate astăzi
Campania de vaccinare anti-COVID se desfășoară acum în spitalele din țară. Cadrele medicale din zece spitale primesc prima doză din serul celor de la Pfizer anti-COVID.
Un medic care a fost infectat cu COVID, după imunizare: „Vă încurajez să vă vaccinați”
Medicul Alexandru Marin de la Spitalul Victor Babeș a declarat că a fost infectat cu virusul în urmă cu 8 luni. „Din păcate, anticorpii i-am pierdut în urmă cu vreo patru luni. Încă un plus pentru vaccinare”, a declarat acesta.
Valeriu Gheorghiță: „Un moment emoționant pentru toată lumea”
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a declarat că este „un moment emoționant pentru toată lumea”.
El a precizat că astăzi este ziua în care s-a născut Louis Pasteur, părintele microbiologiei.
„Cred că această campanie reprezintă un tribut adus cercetării medicale. Dacă lucrurile decurg bine, ar trebui ca în 6 luni din acest moment să putem asigura imunizarea a circa 60-70% din populație”, a spus Valeriu Gheorghiță, într-o declarație de presă susținută în fața Institutului Matei Balș, unde a fost dat startul campaniei de vaccinare.
El a spus că mâine, 28 decembrie, România urmează să primească următoarea tranșă de vaccinuri, care apoi vor fi distribuite către centrele din țară.
„Nu știm dacă noua tulpină este și pe teritoriul României, dar orice este posibil. Din ce știm, vaccinul are acoperire și pentru această tulpină”, a mai spus el.
Primele declarații ale asistentei vaccinate anti-COVID
„Cred că a fost cea mai mare emoție pe care am trăit-o, am fost privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din această țară. Nu am întrebat nici măcar o secundă de ce am fost eu aleasă, pur și simplu am spus da și am ajuns aici. Nu a durut absolut deloc, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut până acum”, a declarat Mihaela Anghel, primul cadru medical din România care a primit vaccinul anti-COVID.
Mai multe declarații făcute de Mihaela Anghel, după vaccinare, aici
„Vom putea să ne îmbrățișăm din nou”
Botezată „ziua V” în UE, ziua de duminică dă startul în mod oficial campaniei de vaccinare a peste 400 de milioane de europeni.
Dar primele doze au fost administrate încă de sâmbătă în unele țări.
Vezi aici cum a început campania de vaccinare în alte țări din UE
Streinu-Cercel, printre primele cadre medicale imunizate
S-a vaccinat și managerul Institutului Matei Balș, medicul Adrian Streinu- Cercel. „Nu m-a durut absolut deloc. Le mulțumesc tuturor că au făcut o treabă nemaipomenită în această pandemie. A fost o muncă titanică, 24 din 24, 7 din 7. Am încercat să asezonăm schema de tratament în funcție de pacient”, a declarat Streinu-Cercel, după ce a primit serul anti-COVID.
Șeful secției ATI de la Iași, după vaccinare: „Mă simt norocos”
Printre primele cadre medicale care au primit vaccinul de la Pfizer s-a numărat și Florin Roșu, șeful secției ATI la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
„Mă simt norocos, vaccinul este piatra de temelie pentru combaterea pandemiei, dublat de măsurile de prevenție. Mergeam liniștit și până acum acasă, dar acum putem să vedem și luminița de la capătul tunelului”, a declarat acesta, după ce a primit serul.
Detalii, aici
Oficial: România a început vaccinarea anti-COVID
Asistenta medicală Mihaela Anghel de la institutul Matei Balș a primit în direct vaccinul anti-COVID. Momentul marchează startul oficial al campaniei de vaccinare anti-COVID în România.
În total, 600 de cadre medicale de la Matei Balș vor fi vaccinate în prima etapă. Astăzi, vor fi imunizate și cadrele medicale de la alte 10 spitale din țară.
Vezi aici câte doze a primit fiecare spital.
O asistentă medicală, prima persoană vaccinată
Prima persoană care va fi vaccinată anti-COVID este asistenta medicală Mihaela Anghel de la Institutul Național de Boli „Matei Balș” din București.
Mihaela Anghel are 26 de ani și lucrează de 4 ani la Matei Balș.
În 27 februarie, ea a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul, anunță Grupul de Comunicare Strategică.
Detalii, aici
România începe vaccinarea astăzi la ora 9.00
În această dimineață, vaccinul a fost transportat de la Institutul Cantacuzino la Matei Balș:
Prima persoană care va fi primi vaccinul anti-COVID este un cadru medical de la „Matei Balș” din București. La acest spital a fost tratat și primul caz de COVID-19 din țara noastră, în urmă cu zece luni.
O oră mai târziu, acțiuni similare vor fi organizate și în celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19, după ora 10.00
Campania de vaccinare anti-COVID este una coordonată la nivelul UE, asta însemnând că toate statele din Uniune încep vaccinarea astăzi – mai puțin Ungaria, care a furat startul și a administrat primul ser ieri, 26 decembrie.
În România, vaccinarea, coordonată de medicul Valeriu Gheorghiță, include, în această primă fază, cadre medicale din 10 spitale din țară:
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov.
- Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş din București.
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Dr. Victor Babeş din Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera.
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca.
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa.
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Craiova.
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi.
- Spitalul de Pneumoftiziologie Dr. Nicolae Ruşdea din Baia Mare.
- Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou din Suceava.
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş din Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.
Dintre cele zece spitale între care au fost împărțite primele 10.000 doze de vaccin anti-COVID livrate României, cinci au dezvăluit pentru Libertatea, prin directorii medicali ori purtătorii de cuvânt, și câți dintre angajați s-au înscris pe liste pentru imunizare, dar și în ce ordine se va face administrarea serului și câte persoane ar urma să fie vaccinate în fiecare zi.
Drumul vaccinului
Vaccinul anti-COVID produs de Pfizer/BioNTech a ajuns România în prima zi de Crăciun, 25 decembrie, respectând întocmai calendarul campaniei.
„Asistăm la un moment istoric”, a declarat Raed Arafat, după intrarea celor 10.000 de doze cu vaccin în țară.
Nu înseamnă că problema s-a rezolvat și că uităm de măsurile care sunt obligatorii, Este abia un început care va dura până când va avea un impact. De azi vom lucra pe două fronturi: frontul de combatere și limitare a virusului și frontul de vaccinare și de prevenire care sperăm că va duce la rezolvarea acestei probleme cu timpul.
Raed Arafat, șeful DSU:
Vaccinurile au fost aduse în țară cu o camionetă frigorifică, nu cu avionul, Gabriel Dină, de la Pfizer, explicând de ce: „Este modalitatea cea mai sigură de asigurare de păstrare a temperaturii”.
„Gheața carbonică este formată din dioxid de carbon înghețat, care are tendința de a reveni la forma de gaz atunci când se încălzește. Gazul format s-ar fi putut răspândi în spațiul închis al avionului, în cazul în care s-ar fi optat pentru transportul aerian, iar viața piloților și a personalului de la bord ar fi fost pusă în pericol de intoxicare (ceea ce ar fi necesitat asigurarea unor condiții speciale). Prin urmare, s-a preferat transportul rutier, acolo unde acest lucru a fost posibil”, au transmis, la rândul lor, și autoritățile române pe pagina oficială de Facebook Ro-Vaccinare.
Din Vama Nădlac II, transportul a luat drumul Bucureștiului, iar sâmbătă dimineață, cele 10.000 de doze au ajuns la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19, unde au fost depozitate în congelatoare speciale.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 11De la Cantacuzino, serurile au luat apoi, sâmbătă seară, drumul celor 10 spitale unde se va derula azi, 27 decembrie, prima etapă a campaniei de vaccinare.
Aceste 10.000 de doze, din această seară (sâmbătă – n.r.) urmează să se livreze către centrele de vaccinare înființate în cele 10 unități medicale, livrarea și distribuirea se va face pe un lanț de frig obișnuit plus 2-8 grade, astfel încât din momentul în care ajung în centrele de vaccinare se poate demara activitatea de vaccinare.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare:
Întrebat despre condițiile speciale în care vaccinul anti-COVID de la Pfizer trebuie transportat și depozitat, Valeriu Gheorghiță a precizat: „După ce vaccinul e scos la o temperatură de 2-8 grade, acesta are o durată de viață de cinci zile. Durata transportului până la centrul de vaccinare nu trebuie să fie mai mare de 12 ore. Ajunge la centrul de vaccinare, este pus în refrigerator, cu monitorizarea permanentă a temperaturii. După ce un flacon e scos la temperatura camerei, are o durată de stabilitate de 6 ore. Într-un flacon sunt 5 doze”.
Începând de săptămâna viitoare, cadenţa creşte, ajung în jur de 150.000 de doze pe săptămână. Și multe dintre ele vor ajunge direct în cele şase centre regionale de stocare, nu vor mai trece prin Bucureşti.
Centrele regionale stabilite la nivel naţional se află în locaţia spitalelor militare de urgenţă de la Timişoara, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa.
Calendarul de livrare se va derula săptămânal, practic în fiecare săptămână vor ajunge 140.000-150.000 de doze în România.
Valeriu Gheorghiță:
În total, România urmează să primească 10 milioane de doze de vaccin numai de la Pfizer. Plus altele, de la celelalte companii farma cu care Uniunea a încheiat contracte.
„Sunt contractate circa 10 milioane de doze de la Pfizer, însă există la nivelul contractului unic încheiat de CE alte contracte cu celelalte companii, astfel încât în final să avem capacitatea de a vaccina cel puțin 10,7 – 11 milioane de persoane, ceea ce reprezintă circa 60 – 70% din populație ca nivel de imunizare colectivă”, a declarat sâmbătă, după depozitarea primelor doze de către Institutul Cantacuzino, coordonatorul campaniei, Valeriu Gheorghiță.
Primii vaccinați
Coordonatorul campaniei a vorbit și despre etapele campaniei de vaccinare și grupele prevăzute în fiecare: „Avem o strategie de vaccinare în care sunt prevăzute trei etape. Prima este cea adresată personalului medical și personalului din sistemul social. În etapa a doua este vaccinată populația la risc și persoanele care deservesc activități esențiale și în etapa a treia vorbim de vaccinarea populației generale”.
„Fiecare etapă din strategia de vaccinare are obiectivele ei. Cea din prima etapă are obiectivul de a proteja sănătatea lucrătorilor din sistemul medical și social tocmai pentru a avea o forță de lucru care să asigure asistența medicală. În etapa a doua, cea care vizează populația la risc, populația vulnerabilă, dacă vom avea o acoperire foarte mare, acest lucru înseamnă că nu vom mai înregistra cazuri de forme severe, nu vom mai avea îmbolnăviri în cazul populației la risc și ca atare nu vom mai avea presiunea pe sistemul medical și, de asemenea, nu vom mai înregistra decese sau impactul acestora va fi mult diminuat”, a mai spus dr. Gheorghiță.
În ceea ce privește vaccinarea în rândul populației generale, cred că doar prin comunicare și informare corectă și prin prezentarea clară, transparentă a beneficiilor, a riscurilor și a importanței vaccinării, oamenii în final pot să decidă ceea ce doresc să facă, a declarat medicul care coordonează campania.
Valeriu Gheorghiță:
Această precizare vine ca urmare a faptului că există sondaje conform cărora aproximativ 30% dintre români nu vor să se vaccineze și un procent similar din populația țării este încă indecisă.
Prima etapă ar urma să se termine cam peste o lună, o lună și un pic, pentru ca apoi să se treacă la imunizarea populației la risc.
Estimăm că până la finalul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, vom fi terminat prima etapă de vaccinare, cea adresată lucrătorilor din sistemul medical.
Valeriu Gheorghiță:
Pentru derularea vaccinării în cadrul populației generale, la risc sau nu, coordonatorul campaniei a făcut o precizare importantă: „Vaccinarea este gratuită, nu este obligatorie, este voluntară și nu este condiționată”.
Efecte secundare minore
Medici cunoscuți au anunțat că se vor număra printre primii care se vor vaccina, pentru a da un exemplu și a anula temerile celor care cred că ar putea păți ceva dacă se imunizează. Ei au vorbit și despre posibilele efecte secundare ale serului – minore.
Dr. Adrian Marinescu, de la „Matei Balș”, unul dintre primii medici care vor primi serul, și Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, au explicat în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX că efectele secundare ale vaccinului anti-COVID sunt puține comparativ, de exemplu, cu cele ale vaccinului antigripal.
„În momentul de față, datele de siguranță sunt foarte bune. Deja în Anglia am ajuns la aproape un milion de persoane vaccinate fără să se înregistreze reacții adverse majore. Deci se confirmă profilul de siguranță, așa cum a reieșit din studiile clinice”, a declarat și dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei.
Înaintea debutului campaniei de vaccinare, Comisia Europeană a publicat și prospectul vaccinului anti-COVID, tradus în limba română, pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului.
În prospect scrie că „reacţiile adverse foarte frecvente observate în timpul studiilor clinice sunt cefalee, durere localizată la articulaţii, dureri musculare, durere la nivelul locului de administrare a injecţiei şi tumefiere la nivelul locului de administrare a injecţiei, fatigabilitate, frisoane, iar după a doua doză de vaccin, şi anume rapel, a fost observată o frecvenţă mai mare a febrei.
Alexandru Rafila a vorbit, detaliat, despre contraindicațiile vaccinului anti-COVID, explicând că serul e sigur chiar și pentru cei cu boli autoimune sau cu alergii – care trebuie supravegheați însă imediat după vaccinare, pentru a se putea interveni, în caz de urgență.
Ce nu se știe încă, legat de acest vaccin? Durata de protecție post-administrare.
„Nu este în momentul de față un răspuns ferm, se estimează, în schimb, pe baza datelor medicale, că va fi de durată, categoric de o durată mai mare decât răspunsul imun după boala naturală”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Date despre vaccin, despre cât de sigur și de eficient este și cum se va derula campania – cine în ce etapă este prins și unde vor fi organizare centrele de vaccinare au fost postate de autorități și pe pagina oficială a campaniei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro