Reporterii Spot Media au fost la centrul de vaccinare de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie din Buftea, vineri, 22 ianuarie.
„În fața centrului, în jur de 20 de persoane în vârstă așteaptau la coadă. Printre ele, se afla și un grup de patru tineri, ce păreau a fi aduși la vaccinare de o doamnă familiarizată cu procedurile”, scrie SpotMedia.
La un moment dat, femeia a intrat în centrul de vaccinare cu actele de identitate ale celor patru tineri. La întrebarea adresată celor din grup în ce calitate se vaccinează, unul dintre ei a răspuns că ”în calitate de presă”, în contextul în care jurnaliștii au posibilitatea de a se programa în etapa a doua.
Întrebați de la ce publicație, televiziune sau radio sunt, cei patru nu au dat un răspuns. Femeia a ieșit din centru și a spus însă că cei patru „nu sunt jurnaliști, sunt persoane cu afecțiuni cronice”.
Ea nu a oferit detalii legate de bolile cronice ale celor patru, despre cum s-au programat pentru vaccinare și de ce, inițial, au pretins că sunt jurnaliști, iar tinerii au intrat în centrul de vaccinare.
După câteva minute, o asistentă medicală a ieșit din centru și a vorbit cu jurnalilștii SpotMedia.ro cărora le-a spus că același lucru despre cei patru tineri: că au voie să se vaccineze pentru că sunt persoane care suferă de afecțiuni cronice.
Asistenta nu a răspuns la întrebarea legată de faptul că, inițial, cei patru au pretins că sunt jurnaliști.
Conform datelor furnizate ziarului Libertatea de autorități luni, 25 ianuarie, oamenii din ”profesiile esențiale” programați pentru vaccinare, fără să se ia în calcul personalul medical, au ajuns să fie aproape la fel de mulți, 311.000, cu cei de peste 65 de ani, 351.977.
În ultimele zile, Libertatea a publicat mai multe informații, toate confirmate oficial, cu cifre și documente ale autorităților, care afectează campania de vaccinare.
- Platforma de programare pentru vaccinare a fost făcută pe mare grabă.
- Din cauză că platforma de vaccinare este ocolită de către angajații din centre, lucru care se întâmplă uneori din comoditate, că nu merge sau din alte motive, peste 5.000 de oameni pe zi s-au vaccinat în afara platformei.
- În acest moment, 213 de centre sunt deschise vârstnicilor și bolnavilor, în timp ce 340 sunt închise publicului larg și rezervate „categoriilor esențiale”