În această săptămână, Alberto Garzon, ministru pentru consum, a lansat o campanie prin care încuraja spaniolii să mănânce mai puțină carne.

„Consumul prea mare de carne este dăunătoar pentru sănătatea noastră și pentru planetă”, a spus dl Garzón într-un videoclip pe Twitter.

Dar pentru unii miniștri ai cabinetului, pledoaria sa a fost greu de digerat.

„Această campania mi se pare neinspirată”, a declarat ministrul agriculturii Luis Planas într-un interviu acordat unui post de radio local.

Acesta a adăugat că respectivsa campanie intitulată „Mai puțină carne, mai multă viață” este „nedreaptă” pentru industria cărnii din Spania, care este un contribuitor major la economia țării.

Aceste opinii au fost exprimate și într-o scrisoare deschisă adresată de șase asociații producătoare de carne ministrului Alberto Garzón.

În scrisoare, ministrul pentru consum a fost acuzat că a defăimat un sector care reprezintă pentru Spania 2,5 milioane de locuri de muncă și exporturi în valoare de aproape 9 miliarde de euro.

Aceaste critici l-au făcut pe Alberto Garzo să meargă la televiziunea de stat din Spania pentru a-și apăra campania și a-și clarifica mesajul.

„Ideea era să nu încetăm complet să mai mâncăm carne”, a transmis Alberto Garzo. Acesta i-a îndemnat pe oameni să urmeze îndrumările autorității de reglementare a alimentelor din Spania, care recomandă să se mănânce între 200 și 500 de grame de carne pe săptămână.

În acest moment, spaniolul mediu mănâncă mai mult de 1 kg, a afirmat Alberto Garzo.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că multe autorități naționale de sănătate recomandă oamenilor să limiteze consumul de carne procesată și carne roșie, care sunt legate de riscurile crescute de deces cauzate de boli de inimă, diabet și alte boli.

De asemenea, emisiile produse de industria cărnii au fost legate de schimbările climatice.

Dar carnea rămâne un aliment de bază pentru mulți oameni din întreaga lume din motive culturale, economice și personale.

Întrebat joi despre acest subiect în timpul unei călătorii diplomatice în Lituania, premierul spaniol Pedro Sanchez a părut că ia partea consumatorilor de carne. Fripturile sun „imbatabile” a precizat Pedro Sanchez, într-o conferință de presă.

Această polemică a arătat diferențele politice dintre partidele din cadrul coaliției de guvernare a Spaniei.

Luis Planas face parte din Partidului Socialist al premierului Pedro Sanchez, care are un sprijin puternic în unele zone rurale și în rândul alegătorilor tradiționali ai clasei muncitoare.

În schimb, Alberto Garzen este din partidul de stânga Unidas Podemos, care depinde de alegătorii progresiști ​​mai tineri din mediul urban.

De asemenea, în Franța vecină subiectul legsat de consumul de carne de vită este unul controversat, după ce guvernul l-a criticat pe primarul Lyonului pentru decizia de eliminarea a cărnii din meniul elevilor.

FOTO: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News