Campania „#POTALTFEL” va pune accentul pe populația școlară cu vârste între 15 și 24 de ani. Potrivit ANA, beneficiarii direcți ai campaniei sunt 201.216 de persoane din populația generală cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani, care vor primi informații despre efectele consumului de canabis, în urma promovării spotului video al campaniei, potrivit Agerpres.
Conform Studiului în populația generală privind consumul de tutun, alcool și droguri (GPS) 2016, realizat de specialiștii ANA, la nivelul populației generale se identifică o prevalență de-a lungul vieții a consumului de canabis de 5,8%. Prevalența în ultimul an a consumului de canabis este de 3,2%, în timp ce, pentru consumul din ultima lună, prevalența se ridică la 1,4%.
Consumul de canabis este mai prevalent în rândul bărbaților.
Peste o treime dintre respondenți (35%) au început acest tip de consum la vârste relativ mici (sub 19 ani), în timp ce, 43% dintre cei chestionați au declarat debut în consumul de canabis la vârsta de 20-24 ani. Cea mai mică vârstă de debut declarată a fost 14 ani, iar media vârstei de debut este de 21,3 ani.
Pentru toate tipurile de prevalență se înregistrează valori mai mari ale consumului de canabis pentru cei din categoria de vârstă 15-24 ani față de cele din rândul populației generale. Dintre cei care au consumat cel puțin o dată în viață canabis, 9,1% au luat cel puțin o dată și cocaină/crack, 6,2% au consumat cel puțin o dată și ecstasy, iar 3,1% au luat cel puțin o dată și heroină. Directorul ANA, Sorin Oprea, a menționat, marți, cu prilejul unei conferințe de presă, că în perioada septembrie-noiembrie 2016 s-a realizat colectarea datelor, eșantionul fiind de 7.200 de persoane și că analiza și interpretarea acestora s-a făcut în 2017. El a precizat că studiul e reprezentativ la nivel național pentru populația din segmentul de vârstă 15-64 de ani.
„Există consum de canabis în toată România. Este cel consumat drog la nivel național. De regulă, consumul de canabis la nivelul Capitalei este răspândit în majoritatea locurilor (…) nu avem un fenomen al consumului de droguri în școli, dar sunt foarte mulți elevi care consumă droguri în România și în special canabis poziția noastră este una foarte clară și anume că nu putem discuta sub nicio formă despre legalizarea canabisului”, a declarat Oprea.
Citește și
ANALIZĂ | Care sunt principalele surse de venit ale Coreei de Nord. Cum își permite țara comunistă continuarea programelor balistic și nuclear