Infectiile cu transmitere sexuala (ITS) au reprezentat foarte mult timp un subiect tabu atat pentru tineri cat si pentru adulti, pentru persoanele active sexual sau cele care isi doresc sa inceapa viata sexuala, pentru persoanele casatorite sau celibatare, pentru persoanele cu un partener sau mai multi parteneri, etc.
Ceea ce se cunoaste este faptul ca oamenii refuza diagnosticarea datorita “rusinii” aduse, insa ceea ce nu se cunoaste este faptul ca tratamentul neefectuat la timp poate atrage dupa sine probleme de sanatate foarte grave: sterilitate, cancer de col uterin sau penis, afectarea copilului in cazul femeilor insarcinate, paralizie, probleme mintale si chiar moarte. Mai mult de atat, foarte multe ITS-uri nu prezinta simptome, de aceea pentru o viata sanatoasa din punct de vedere al activitatii sexuale, trebuie facute controale periodice la medic. Acesta este si motivul pentru care foarte multe boli cu transmitere sexuala se descopera in urma unor analize de rutina (casatorie, angajare). Desi statisticile indica peste 1 milion de cazuri diagnosticate cu ITS, in realitate, datorita nedeclararii lor, incidenta in cadrul persoanelor active sexual este mult mai mare.
In perioada 17.06.2013 – 31.07.2013 Gral Medical va desfasura o campanie de preventie si informare impotriva ITS-urilor, astfel incat perceptia populatiei legata de aceste boli sa se schimbe catre preventie, iar aceste boli sa nu fie ignorate si subapreciate, asa cum se face in prezent. In cadrul campaniei, fiecare persoana primeste un pachet medical cu reducere 75% (50lei): consult de specialitate in dermato-venerologie plus o analiza medicala recomandata de medic in urma consultatiei. Suplimentar se acorda 20% reducere pentru orice alte analize de laborator recomandate dupa rezultatele initiale, si un reconsult gratuit la medicul specialist.
Campania se defasoara in Bucuresti, Ploiesti, Focsani si Sibiu.
Detalii si programari se pot obtine direct la call center *GRAL (*4725) / 021-323.00.00 (02) sau online pe www.gralmedical.ro
“Clinic, infectiile cu transmitere sexuala pot fi asimptomatice: de ex. 50% din bărbatii şi 75% din femeile cu infecţie de tip Chlamydia sunt asimptomatici, favorizand raspandirea infecţiei; unii pacienti (mai frecvent femei) pot prezenta infectii gonococice asimptomatice. Multe infecţii pot avea consecinte severe pe termen lung. La adulţi, infecţiile cu Chlamydia şi gonoree pot conduce la infertilitate, iar afectarea gravidei poate duce la avort spontan, moarte fetala si alte complicatii. Un pacient poate contacta mai multe infectii la o singura expunere (coinfectia clamydie-gonoree se estimeaza a fi prezenta in 25-50% din cazuri). Bolile cu transmitere sexuala amplifica riscul transmiterii HIV” ne spune Parvu Alina, medic specialist demato-venerice coordonator medical campanie Gral Medical
Atentie!
Sunt foarte multe cazuri cand infectiile nu prezinta semne clinice, iar purtatorii bolii o transmit catre parteneri. Aceasta categorie poarta numele de “Purtatori Sanatosi”. Acesta este si motivul pentru care preventia este vitala pentru a proteja ambii parteneri.
Pentru a tine sub control bolile cu transmitere sexuala, trebuie sa se faca controale periodice la medicul specialist, cel putin o data la 6 luni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro