„Există ţări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Deşi nu este un fenomen în România, vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de „prietenii” din mediul virtual, să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi. Aveţi mereu în atenţie cu cine interacţionaţi dumneavoastră sau cei dragi, pe reţele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunţaţi autorităţile”, este mesajul Poliției Române.
Autoritățile atrag atenția că prieteniile făcute în mediul virtual sunt periculoase și recomandă prudență în oferirea datelor cu caracter personal.
„Fiţi prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care învaţaţi ori locul de muncă. Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le şi cunoaşteţi în realitate. În cazul în care persoane cu care comunicaţi pe internet vă jignesc, ameninţă, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conţinut pornografic, vă îndeamnă să consumaţi alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceţi rău, anunţaţi apropiaţii şi faceţi o sesizare la Poliţie”, transmite Poliţia Română.
Recomandările vin în contextul popularizării nefericite a unui joc extrem de periculos, numit Balena Albastră, care obligă tinerii să execute provocări stupide, care le pun viața în pericol. Și mai grav este faptul că peste 130 de tineri din Rusia s-au sinucis din cauza acestui joc.
Balena Albastră face victime și în România. Vineri, cinci copii din Iași au ajuns la terapie intensivă, după ce au jucat Balena Albastră la școală. Elevii au ajung la spital asfixiați, după ce au executat una din provocările jocului.
Psihologii atrag atenția asupra pericolelor acestui joc și a vulenrabilității tinerilor în fața acestuia. „Avem de-a face cu tineri cu personalităţi demonstrative, care caută să atragă atenţia asupra lor sau se victimizează şi se autocompătimesc pentru a capta interesul celorlalţi. Din punct de vedere psihologic au mari probleme în a conştientiza efectele acţiunilor lor. Adolescenţii ruşi au preluat de pe internet percepţia că azi mori, iar mâine te trezeşti cu capul mai limpede şi te bucuri de faptul că ai câştigat jocul. Aceşti tineri vor să se simtă învingători, sunt oameni care nu au avut o doză suficientă de reuşite în viaţă, iar cand simţi că nu ai câştigat aproape nimic în viaţă, tendinţa psihologică patologică este să priveşti moartea ca pe o victorie”, spune psihologul Cezar Laurențiu Cioc.