UPDATE 18.50. Campania de vaccinare întârzie în mai multe orașe din Germania, după ce s-a constatat că aproape 1.000 de doze de vaccin au stat în căldură.

„La citirea înregistrărilor de temperatură, au apărut îndoieli cu privire la respectarea cerințelor privind păstrarea acestora la rece”, au declarat într-un comunicat oficialii districtului Lichtenfels, din nordul celui mai mare land german, Bavaria.

Vaccinul Pfizer/BioNTech trebuie ținut la -70 de grade Celsius. Odată ieșit din spațiul de stocare, serul rezistă până la cinci zile la 2-8 grade Celsius, iar după ce flaconul e scos din lada frigorifică și e ținut la temperatura camerei, trebuie administat în maximum 6 ore.

În cutia cu vaccinurile presupus compromise erau 15 grade Celsius. Dozele ar fi trebuit să ajungă în Coburg, Kronach, Kulmbach, Hof, Bayreuth și Wunsiedel.

UPDATE 16.30: Există și excepții de la regulă, câteva țări alegând să înceapă campania de vaccinare în ianuarie.

Belgia va începe campania de vaccinare anticoronavirus de luni, în trei cămine de bătrâni situate în fiecare dintre cele trei regiuni ale ţării, Bruxelles, Valonia şi Flandra, transmite duminică EFE.

În Luxemburg, campania va începe tot luni, în cinci centre din ţară, unde timp de trei zile la rând vor fi vaccinate 1.290 de persoane (medici şi personal sanitar).

Imobiliariada. Abuzul imobiliar, un subiect de foc în alegerile din 2024 cu Nicușor, Vicol-Ciorbă, Băluță &Simion
Recomandări
Imobiliariada. Abuzul imobiliar, un subiect de foc în alegerile din 2024 cu Nicușor, Vicol-Ciorbă, Băluță &Simion

În Olanda, în data de 4 ianuarie vor fi trimise primele invitaţii la vaccinare, iar primele doze vor începe să fie administrate din 8 ianuarie, campania de vaccinare la scară amplă începând în realitate abia din 18 ianuarie.

Potrivit The Guardian, motivul pentru care vaccinarea începe în Olanda așa de târziu este pentru că sistemul IT necesar pentru planificarea campaniei de vaccinare nu este gata încă.

UPDATE 15.30: În Grecia, prima persoană vaccinată a fost asistenta Efstathia Kampisiouli de la Spitalul Evangelismos din Atena.

În Cipru, primul care a primit vaccinul a fost un medic de la Spitalul Ammochostos din Famagusta.

În Estonia, prima vaccinată a fost doctorița Jelena Rozinko de la Centrul medical Järve din Kohtla-Järve, județul Ida-Viru.

În Slovacia, primul care a primit vaccinul a fost doctorul Vladimír Krčméry, specialist în boli infecțioase.

UPDATE 14.45: Antonio Sarmento, în vârstă de 65 de ani, directorul Serviciului de Boli Infecţioase al unui spital din Porto, al doilea oraş ca mărime din Portugalia, a fost prima persoană vaccinată în această ţară împotriva coronavirusului, relatează EFE. El a primit doza de vaccin în prezenţa a numeroase autorităţi, printre care ministrul sănătăţii, Marta Temido.

Cum a fost consolat senatorul Eugen Pîrvulescu după ce-a plătit pentru o funcție înaltă și a ratat-o: „Pierzi, câștigi - negustor te numești!”
Recomandări
Cum a fost consolat senatorul Eugen Pîrvulescu după ce-a plătit pentru o funcție înaltă și a ratat-o: „Pierzi, câștigi – negustor te numești!”

„Am încredere”, a declarat Sarmento după vaccinare, adăugând că „studiile au demonstrat că reacţiile sunt asemănătoare cu cele ale altor vaccinuri antivirale”.

Angajaţii din domeniul sanitar din spitalele universitare din Porto, Coimbra şi Lisabona vor fi primii vaccinaţi, după sosirea, sâmbătă, a unui prim lot de 9.750 de doze, care vor fi completate luni cu alte 70.200 de doze.

Potrivit Planului de Vaccinare conceput de guvernul portughez, până în aprilie viitor se are în vedere vaccinarea a 950.000 de oameni. Prioritate vor avea persoanele din reşedinţele de bătrâni şi îngrijitorii lor, precum şi persoane de peste 50 de ani cu diferite afecţiuni.

UPDATE 13.30: Şi Danemarca a început duminică să vaccineze rezidenţi ai căminelor de bătrâni.

Leif Hasselberg, 79 de ani, a fost prima persoană care a fost vaccinată în această ţară, relatează dpa. Medicul care i-a administrat vaccinul a comentat: „Să sperăm că funcţionează”. „Dacă nu funcţionează, o să mă întorc să vă bântui”, i-a transmis ironic pacienta, potrivit postului public DR. Hasselberg trăieşte într-o casă de bătrâni din oraşul Odense, scrie Agerpres.

„Ziua V” în UE, „un mesaj de speranță”. Primii vaccinați: pensionari, cadre medicale, politicieni și un episcop bulgar
Leif Hasselberg, 79 de ani, a fost prima persoană care a fost vaccinată în Danemarca FOTO: EPA
„Putin doarme până la 10 și își lasă miniștrii să stea șase ore în sala de așteptare“. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (IV)
Recomandări
„Putin doarme până la 10 și își lasă miniștrii să stea șase ore în sala de așteptare“. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (IV)

Else Madsen, 85 de ani, a fost prima persoană vaccinată în regiunea Zealand. Femeia trăieşte într-un cămin din Slagelse, la circa 95 de kilometri vest de Copenhaga, a relatat postul danez TV2. Mass media daneză a difuzat imagini cu vaccinări desfăşurate la cămine de bătrâni din alte patru mari regiuni ale ţării.

Premierul Mette Frederiksen a declarat că „se vede luminiţa de la capătul tunelului, după cel mai greu an de la cel de-al doilea Război Mondial”. Frederiksen le-a spus reporterilor că vaccinarea este „un punct de cotitură uriaş pentru întreaga omenire”.

„Ziua V” în UE, „un mesaj de speranță”. Primii vaccinați: pensionari, cadre medicale, politicieni și un episcop bulgar
Șefa guvernului danez Mette Frederiksen a urmărit vaccinarea din biroul său FOTO: EPA

UPDATE 12.55: O femeie de 78 de ani a fost prima vaccinată în Franța, la spitalul René-Muret de Sevran din suburbia Parisului, Seine-Saint-Denis, una dintre zonele greu lovite de pandemie.

„Ziua V” în UE, „un mesaj de speranță”. Primii vaccinați: pensionari, cadre medicale, politicieni și un episcop bulgar
Prima persoană vaccinată în Franța FOTO: EPA

Campania de vaccinare a debutat simultan la un centru rezidențiale pentru vârstnici din Dijon, o altă zonă lovită de COVID.

Circa 20 de persoane în vârstă şi personal medical urmează să fie vaccinate duminică în timpul lansării simbolice a campaniei în Franţa, la Sevran, apoi la centrul de geriatrie din Champmaillot, afiliat Centrului Spitalicesc Universitar din Dijon (centru-estul Franţei), notează Agerpres.

Guvernul Franţei, ţară cu o populaţie de aproape 67 de milioane de locuitori, şi-a propus ca până în februarie 2021 să vaccineze un milion de cetăţeni din rândul celor mai în vârstă şi mai vulnerabili şi a personalului medical, în cele 7.000 de centre spitaliceşti pentru persoanele în vârstă şi dependente. Obiectivul executivului de la Paris este să imunizeze 15 milioane de persoane până în vară în timpul acestei campanii de vaccinare în trei timpi.

Oficialii francezi se tem că reticența populației va împiedica aducerea epidemiei sub control. Un sondaj publicat chiar zilele acestea, arăta că peste 50% dintre francezi ar prefera să nu își facă vaccinul, potrivit AFP.

UPDATE 12.00: Echipe mobile au început administrarea vaccinului anti-COVID-19 şi în Germania. Primii imunizaţi sunt cei cu vârste de peste 80 de ani şi îngrijitorii şi personalul din spitale. Într-o primă fază, Germania se va baza în principal pe echipele mobile de vaccinare pentru acest demers, în condiţiile în care majoritatea celor peste 400 de centre de vaccinare preconizate nu vor fi funcţionale decât peste câteva zile, aminteşte dpa. Se aşteaptă ca, începând din ianuarie, să fie administrate 700.000 de doze săptămânal, potrivit Agerpres.

La Berlin, o rezidentă în vârstă de 101 ani a unui azil de bătrâni din cartierul Steglitz a primit vaccinul, în prezenţa ministrului sănătăţii regional, Dilek Kalayci. O echipă mobilă de vaccinare a ajuns la căminul de bătrâni la bordul unei furgonete în jurul orei locale 7:45 am (06:45 GMT), la volan aflându-se un militar al Bundeswehr. Berlinul a primit iniţial 9.750 de doze de vaccin pentru prima zi de imunizări, potrivit administraţiei sanitare, adică similar cu numărul de doze primite şi de alte landuri federale ale Germaniei.

În cel mai populat land, Renania de Nord – Westphalia, Erika Loewer, în vârstă de 95 de ani, a fost vaccinată la o casă de bătrâni din oraşul Siegen. În oraşul Magdeburg (centru), trei echipe mobile au început vaccinarea rezidenţilor unui centru municipal de îngrijire, cu puţin înainte de ora locală 09:00, potrivit lui Matthias Boxhorn, din partea organizaţiei umanitare Johanniter, care supervizează operaţiunea.

Deşi ziua oficială de începere a vaccinării era duminică, unii rezidenţi şi membri ai personalului de la un azil de bătrâni din oraşul Halberstadt (centrul Germaniei) au fost deja inoculaţi sâmbătă, lucru care l-a deranjat pe ministrul sănătăţii Jens Spahn. „Ministrul îi urează numai bine lui Edith Zwoizalla. Totuşi, stabilisem cu partenerii din Uniunea Europeană şi cu cele 16 landuri că sâmbătă vor fi finalizate livrările (de vaccin) pentru a începe (vaccinarea) duminică”, a explicat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii german pentru Bild, transmite EFE.

UPDATE 11.50: Prima persoană care a primit vaccinul în Bulgaria a fost ministrul Sănătății Kostadin Angelov.

Episcopul Tikhon, al Bisericii Ortodoxe Bulgare, a fost al doilea om care a primit vaccinul, potrivit site-ului local Novinite.

„Ziua V” în UE, „un mesaj de speranță”. Primii vaccinați: pensionari, cadre medicale, politicieni și un episcop bulgar
Kostadin Angelov, ministrul Sănătății, primul bulgar care a primit vaccinul COVID FOTO: EPA
„Ziua V” în UE, „un mesaj de speranță”. Primii vaccinați: pensionari, cadre medicale, politicieni și un episcop bulgar
Episcopul Tikhon primește vaccinul COVID la Centrul Medical Universitar Sfânta Ana din Sofia FOTO: EPA

UPDATE 11.30: Suedia a început și ea campania de imunizare, iar prima persoană care a primit vaccinul este Gun-Britt Johnsson, o femeie de la un centru rezidențial pentru vârstnici din Mjolby.

Căminele de bătrâni din Suedia au fost greu lovite de epidemia COVID în timpul primului val pandemic.

Peste jumătate dintre decesele înregistrate în Suedia au avut loc în aceste centre rezidențiale.

„Ziua V” în UE, „un mesaj de speranță”. Primii vaccinați: pensionari, cadre medicale, politicieni și un episcop bulgar
Prima administrate a vaccinului COVID în Suedia FOTO: EPA

UPDATE 11.20: În Austria, prima persoană vaccinată a fost o femeie în vârstă, care s-a declarat surprinsă de cât de repede a decurs procedura.

”Gata, s-a terminat?”, a întrebat ea surprinsă imediat după injecție, scrie Der Standard.

„Ziua V” în UE, „un mesaj de speranță”. Primii vaccinați: pensionari, cadre medicale, politicieni și un episcop bulgar
Prima persoană vaccinată în Austria FOTO: EPA

Primele doze au fost administrate în cadrul Universităţii de Medicină din Viena de către preşedinta Organismului Naţional pentru Vaccinuri, Ursula Wiedermann-Schmidt, şi de preşedintele colegiului medicilor, Thomas Szekeres, transmite EFE.

Pe parcursul zilei, primele doze de vaccin vor fi administrate în opt din cele nouă landuri federale din ţară, cu excepţia Carintiei, unde vaccinarea va începe la 5 ianuarie, a informat ORF.

UPDATE 11.10: În Polonia, prima persoană care a primit vaccinul COVID a fost asistenta-șefă Alicja Jakubowska, de la Spitalul Clinic Central al Ministerului de Interne din Varșovia.

Ea a fost urmată de alți patru medici din spital.

Până săptămâna trecută, în jur de 300.000 de cadre medicale își anunțaseră dorința de a primi vaccinul.

„Ziua V” în UE, „un mesaj de speranță”. Primii vaccinați: pensionari, cadre medicale, politicieni și un episcop bulgar
Asistenta Alicja Jakubowska, prima care a primit vaccinul în Polonia FOTO: EPA

UPDATE 10.15: În Spania, vaccinarea a început la un centru rezidențial pentru vârstnici din Guadalajara.

Prima persoană vaccinată a fost o femeie de 96 de ani, Araceli Hidalgo.

”Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am fost prima persoană vaccinată”, a spus femeia, după injecție, potrivit El Mundo.

Ea a admis că a fost emoționată, dar a înțeles că acesta este singurul mod în care poate fi oprit virusul.

 

Primii care vor primi vaccinul în Spania vor fi bătrânii, persoanele cu dizabilităţi care trăiesc în cămine şi lucrătorii din aceste centre, unde noul coronavirus a făcut ravagii în timpul primului val al pandemiei şi ai căror rezidenţi au fost izolaţi de la izbucnirea pandemiei. Şi personalul sanitar din prima linie va fi vaccinat, precum şi alţi membri ai personalului sanitar şi din cămine.

Este prevăzut ca în 12 săptămâni să fie vaccinate 2.295.638 de persoane cu cele peste 4,5 milioane de doze de vaccin Pfizer, în timp ce vaccinarea întregii populaţii va dura câteva luni bune. După acest prim lot de vaccinuri, în fiecare zi de luni Spania va primi circa 350.000 de doze noi. Prima etapă de vaccinare din Spania se va încheia în martie.

UPDATE 09.40: Trei cadre medicale au fost vaccinate în Italia, dimineață devreme, potrivit La Repubblica.

Este vorba despre profesorul Maria Rosaria Capobianchi, asistenta Claudia Alivernini și asistentul Omar Altobelli.

Toți trei și-au primit prima doză la Istituto Nazionale Malattie Infettive Spallanzani din Roma.

”Mă simt minunat, dar mai mult decât atât, mă simt mândră”, a spus Capobianchi după vaccin.

“Mesajul este unul de speranță, de încredere și de invitație pentru ceilalți de a urma exemplul”, a declarat Capobianchi, șefa laboratorului de virologie de la Spallanzani.

UPDATE 9.30: În Cehia, premierul Andrej Babis a fost primul care a primit vaccinul COVID, la Spitalul Militar Central din Praga, potrivit Reuters.

”Vaccinul sosit din UE este o speranță, o speranță că ne vom întoarce la viața normală”, a spus șeful guvernului.

Emilie Repikova, o veterană a celui de-Al Doilea Război Mondial, în vârstă de 95 de ani, a fost imunizată după premier.

„Ziua V” în UE, „un mesaj de speranță”. Primii vaccinați: pensionari, cadre medicale, politicieni și un episcop bulgar
Premierul Andrej Babis a fost primul ceh care a primit vaccinul COVID FOOT: EPA
„Ziua V” în UE, „un mesaj de speranță”. Primii vaccinați: pensionari, cadre medicale, politicieni și un episcop bulgar
Emilie Repikova, o veterană a celui de-Al Doilea |Război Mondial, imunizată la 95 de ani FOTO: EPA

Botezată ziua ”V” în UE, ziua de duminică dă startul în mod oficial campaniei de vaccinare a peste 400 de milioane de europeni.

Dar primele doze au fost administrate încă de sâmbătă în unele țări.

Ungaria a fost cea care a furat startul și a administrat prima doză unei doctorițe de la un spital din Budapesta.

Slovacia a anunțat de asemenea că a început vaccinarea de sâmbătă seară. Prima persoană imunizată în Slovacia a fost un expert în boli infecțioase, în vârstă de 60 de ani.

Și deși Berlinul anunțase că va începe vaccinarea duminică, cu celelalte state membre, medicii unui cămin de vârstnici din Halberstadt au început deja să își imunizeze rezidenții.

Prima persoană vaccinată în Germania a fost o femeie de 101 ani dintr-un cămin de bătrâni din Saxonia.

Oficialii europeni au anticipat momentul de cotitură al acestei pandemii.

”Ne vom recăpăta libertatea, vom putea să ne îmbrățișăm din nou”, a spus ministrul de Externe italian Luigi di Maio.

Vaccinarea întregii populații, o chestiune de durată

Primele transporturi de vaccin au ajuns sâmbătă în ţări din întreaga Uniune Europeană, unde mai multe persoane au fost deja imunizate.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit lansarea „un moment emoţionat de unitate” pentru cei 450 de milioane de cetăţeni care trăiesc în cele 27 de state membre ale UE.

Uniunea Europeană a aprobat vaccinul dezvoltat în comun de mica firmă germană BioNTech şi de gigantul farmaceutic american Pfizer, în contextul în care un studiu clinic de amploare a arătat că vaccinul are o eficacitate de 95% în prevenirea îmbolnăvirii cu forma gravă de coronavirus.

Oameni politici şi experţi în domeniul sanitar au avertizat că va fi nevoie de luni de zile până când vaccinurile vor fi suficiente ca număr pentru a oferi protecţie oricui doreşte să se vaccineze

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Degeaba luăm suplimente”. Combinația de vitamine recomandată de Mihaela Bilic. Ce nu trebuie să lipsească din dieta de sezon
Știrileprotv.ro
„Degeaba luăm suplimente”. Combinația de vitamine recomandată de Mihaela Bilic. Ce nu trebuie să lipsească din dieta de sezon
Dan Bordeianu a rupt tăcerea și a spus adevăratul motiv al despărțirii de Adela Popescu, după ani și ani de zile: „M-am îndrăgostit foarte tare de ea. În momentul în care eu am decis să...”
Viva.ro
Dan Bordeianu a rupt tăcerea și a spus adevăratul motiv al despărțirii de Adela Popescu, după ani și ani de zile: „M-am îndrăgostit foarte tare de ea. În momentul în care eu am decis să...”
Poftiți acasă la Anamaria Prodan: "Zici că e bloc!". 30 de imagini din vila de peste un 1 milion de euro, cu cramă, ponton și 5 etaje: „Vreau să îi pun lift”
Libertateapentrufemei.ro
Poftiți acasă la Anamaria Prodan: "Zici că e bloc!". 30 de imagini din vila de peste un 1 milion de euro, cu cramă, ponton și 5 etaje: „Vreau să îi pun lift”
Alimentul care te ajută să pierzi în greutate și reglează colesterolul. Mulți români îl consumă fără să fie conștienți de beneficii
FANATIK.RO
Alimentul care te ajută să pierzi în greutate și reglează colesterolul. Mulți români îl consumă fără să fie conștienți de beneficii
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
GSP.RO
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
Cum să prepari o supă de pui limpede? Trucul cu albușul de ou cunoscut de puține gospodine
FANATIK.RO
Cum să prepari o supă de pui limpede? Trucul cu albușul de ou cunoscut de puține gospodine
'A cumpărat haine şi încălţăminte pentru copiii dintr-un sat de lângă Bucureşti. A încălţat Isa jumătate de sat'. La doar 10 ani, fiica Oanei Roman a făcut un gest emoționant
Unica.ro
'A cumpărat haine şi încălţăminte pentru copiii dintr-un sat de lângă Bucureşti. A încălţat Isa jumătate de sat'. La doar 10 ani, fiica Oanei Roman a făcut un gest emoționant
Boală contagioasă care ucide în 48 de ore! A fost descoperită în România
Financiarul.ro
Boală contagioasă care ucide în 48 de ore! A fost descoperită în România
Copiii lui Adrian Marţian, în custodia poliţiei din Serbia, împreună cu tatăl lor
Observatornews.ro
Copiii lui Adrian Marţian, în custodia poliţiei din Serbia, împreună cu tatăl lor
Horoscop 17 octombrie 2024. Taurilor le vine inima la loc pentru că își regăsesc o parte din puterea de a avea încredere în cei apropiați
HOROSCOP
Horoscop 17 octombrie 2024. Taurilor le vine inima la loc pentru că își regăsesc o parte din puterea de a avea încredere în cei apropiați

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI