Cristian a venit pe lume în anul 2000, în Drajna. În loc de dragoste și educație, părinții i-a oferit însă numai neajunsuri. Din cauza sărăciei, copilul a fost privat de dreptul de a face școală. Despărțit de familia biologică, Cristi a ajuns la vârsta de 11 ani la școala de băieți din Secăria, scrie observatorulph.ro. În noul mediu, viața copilului s-a schimbat.
Băiatul a mers la școală. I-a plăcut atât de mult încât, cu multă ambiție, și-a propus asimileze în numai patru ani ceea ce alții învață în opt. Așa a reușit să dea examenul de admitere la liceu odată cu cei din generația lui. Acum, este elev în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Constantin Istrati” din Câmpina, la specializarea rugby. Acolo a fost descoperit de profesorul de sport care i-a văzut potențialul.
Campion crescut în Centrul de plasament Secăria. Sărăcia nu l-a împiedicat în drumul spre performanță
La echipa de rugby „Lupii Cornu”, Cristi este căpitan și marchează eseu după eseu. Nu neglijează însă școala, unde este șeful clasei și, pe podium, printre premianți. După antrenamente, nu pierde timpul și învață la limba și literatura română, materia sa preferată.
Lui Cristi îi lipsește însă susținerea financiară. Banii de cheltuială lunari pe care-i asigură statul pentru fiecare copil din centrele de plasament sunt de numai 28 lei pe lună. Sportul de performanță presupune o serie de cheltuieli. Pe unele i le-au acoperit asistenții maternali de la Secăria din propriile salarii, pe altele Federația Română de Rugby. Însă echipamentul, vitaminele și asigurarea lunară de 50 de lei pentru fondul echipei presupun un efort mult prea mare. Cu toate acestea, nu se plânge și continuă să lupte, așa cum face de cinci ani încoace.
Cristi Zamfir este un exemplu și pentru fratele său, Georgian, care se află, în prezent, la Câmpina, dar și pentru adolescenți din centrul de la Secăria.
„Sunt copii cu vârste între 8 și 17 ani, cărora încercăm să le oferim tot ceea ce putem și ce știm. Nu facem diferența între ei și fiica noastră care are 18 ani. Mâncăm la aceeași masă, petrecem împreună, muncim împreună. Încercăm să suplinim ceea ce n-au avut în familiile biologice și să le închidem rănile sufletești…Alea dor cel mai tare. Sunt copii care refuză să le vorbească părinților atunci când îi sună sau să-i revadă“, a povestit Nicolae Bran, cel care de 14 ani este asistent maternal la Secăria.
Cristian Zamfir și ceilalți „frați” de la centrul de plasament Secăria îl așteaptă pe Moș Crăciun. Precum mai toți copiii, și-ar dori haine, cărți, DVD-uri cu desene, filme sau articole sportive. să alerge, să se joace pe-afară. Sportul este baza aici“, ne-a mai spus Nicolae Bran.
Dacă vreți ca acești copii să aibă sărbători fericire, îi puteți ajuta luând legătura cu Cristi Minculescu, coordonatorul Grupului „Pentru Tine“, la numărul de telefon – 0726.279.537.
sursă foto: observatorulph.ro