Vedem adesea știri în care „salvatorii” se aruncă în apă, sapă pe sub pământ, înfruntă focul, se ridică la înălțimi amețitoare pentru ca semeni aflați în pericol să scape cu bine din încercările dificile. Vedem căști roșii, costume pline de fum, fețe acoperite de funingine. Vedem „salvatori” care ies să dea zăpada de pe străzi în condițiile în care asistații social stau acasă, acuzând depresii. Oameni pentru care fiecare zi „la serviciu” este încă o zi în care își riscă viața pentru a salva viețile altora. Care nu se luptă cu justiția, nu fac grevă, nu dau cu șapca de pământ, nu bagă site-uri de nici un fel în dubă, nu ies în stradă cu pancarte și fluiere. Fiecare chip acoperit de funingine are povestea lui, iar în unele cazuri povestea e una chiar extraordinară.

Campionul la Kempo îndrăgostit de haina militară

O astfel de poveste ieșită din comun este cea a plutonierului major Ionuț Floricică, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova. În toamna anului 2003, Ionuț Floricică urca pe podium la Campionatele Mondiale de arte Marțiale, obținând atunci locul 3 la Kempo. Tânărul sportiv ar fi putut pune într-un dosar toate documentele necesare și s-ar fi putut înscrie la Academia de Educație Fizică și Sport, unde ar fi putut intra fără examen grație rezultatelor obținute în competiții. Însă, cum întotdeauna a fost fascinat de haina militară, a ales să-și urmeze visul.

De ce Tudor Duma zis „Maru”, dealerul de droguri al lui Vlad Pascu, a fost pedepsit cu indulgență de instanța de fond: „A vândut doar canabis, o substanță care nu e greu de procurat”
Recomandări
De ce Tudor Duma zis „Maru”, dealerul de droguri al lui Vlad Pascu, a fost pedepsit cu indulgență de instanța de fond: „A vândut doar canabis, o substanță care nu e greu de procurat”

pompier 6Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

La pompieri a ajuns după ce a mers într-o bună zi să-și viziteze fratele mai mare, care făcea stagiul militar obligatoriu pe vreme aceea la pompieri.

::placeholdeR–>

Așa a ajuns la Școala de Subofițeri Pompieri și Protecția Civilă din Boldești, iar din anul 2007 lucrează în sistemul situațiilor de urgență.

Povești cu totul altfel

Poveștile unui om care salvează vieți sunt în mod clar cu mult diferite față de ale celorlalți. Iar Ionuț Floriciă are ce povesti. Interesant este că din tonul vocii, din atitudinea tânărului plutonier major poveștile extraordinare par unele de zi cu zi.

Care a fost cea mai grea misiune? Greu de spus! I-a rămas în suflet prima misiune în care a salvat un om. Era în localitatea Aricești, unde un om căzuse într-o fântână adâncă de 18 – 20 de metri. A intrat după el și l-a scos de acolo în viață.

Fabrică de pașapoarte românești falsificate, descoperită la Kiev. Cât costa documentul fictiv
Recomandări
Fabrică de pașapoarte românești falsificate, descoperită la Kiev. Cât costa documentul fictiv

„Cel mai mult m-a atras faptul că oamenii de acolo erau ca într-o familie. Am văzut lucruri și frumoase și urâte, am ales această meserie cu dorința de a aduce un plus”, spune plutonierul major Ionuț Floricică.

A urmat o altă intervenție ce același fel, la Blejoi: au intervenit penru salvarea unui om care s-a electrocutat în timp ce săpa o fosă la o adâncime de peste 20 de metri.