Campi Flegrei, cu o suprafață de peste 150 de kilometri pătrați, este o „căldare” în proximitatea orașului Napoli, unde locuiesc circa 360.000 de oameni, potrivit studiului publicat în revista științifică Nature.
Ultima erupție a semnificativă a supervulcanului a avut loc în 1538. Au existat însă zeci de mii de cutremure în jurul vulcanului, iar orașul Pozzuoli, de pe pe vârful Campi Flegrei, s-a ridicat cu 4 metri ca urmare a acestora.
Cutremurele și ridicarea pământului „au întins” părți ale vulcanului „aproape până la punctul de rupere”, potrivit studiului, care a evaluat situația pe baza unui model de fracturi vulcanice.
Ruptura poate deschide o crăpătură prin crustă, dar magma trebuie oricum să fie împinsă în sus pentru ca o erupție să aibă loc.
Christopher Kilburn, autorul principal al studiului, profesor de științele pământului la University College:
50 de cutremure pe zi, peste 2.400 de seisme doar în acest an
Coautorul Nicola Allesandro Pino explică: „Rezultatele noastre arată că părți ale vulcanului devin din ce în ce mai slabe. Asta înseamnă că ar putea rupe”.
„Trebuie să descifrăm indiciile pe care ni le oferă vulcanul, adică cutremurele și ridicările de sol”, spune un alt cercetător.
În total, pământul din regiunea de lângă Napoli s-a zguduit de 2.435 de ori în acest an. Spre comparație, în 2017, autoritățile au înregistrat doar 120 de cutremure.
Activitatea vulcanică deja ridicată din zonă a crescut. Pământul s-a cutremurat de 50 de ori numai vineri, 22 septembrie.
Erupția supervulcanului nu este, totuși, un lucru cert, după cum mai subliniază tot grupul de cercetare.
„Campi Flegrei ar putea intra într-o nouă rutină de ridicare și coborâre ușoară, așa cum se vede în vulcani similari din întreaga lume, sau pur și simplu să se odihnească”, afirmă Stefano Carlino, unul dintre semnatarii studiului.
Încă nu putem spune cu certitudine ce se va întâmpla. Este important, însă, să fim pregătiți pentru toate evoluțiile.
Stefano Carlino, Observatorul Vezuviu:
Un vulcanolog avertizează: „De 10 ori mai puternică decât erupția Vezuviului”
Dacă o erupție ar avea loc – ar fi de zece ori mai puternică decât erupția Vezuviului, n anul 79 d.Hr., avertizează vulcanologul italian Giuseppe Mastrolorenzo.
Campi Flegrei și vulcanul Vezuviu au o cameră de magmă comună, la o adâncime de aproximativ zece kilometri.
Prin urmare, Mastrolorenzo cere planuri de salvare clare. Cercetătorul se plânge că în prezent nu există nicio idee despre modul în care locuitorii ar fi evacuați în cazul unei erupții.
Campi Flegrei (n.r. „câmpii în flăcări”), care a început să „revină la viață” în 1980, s-a format cu sute de mii de ani în urmă.