Cele două societăţi, care asigură că vaccinul lor ar putea fi autorizat din primul semestru al anului 2021, au lansat la începutul lui septembrie studii clinice pe om la care 440 de participanţi sunt în curs de recrutare.
“Pentru a depăşi o criză sanitară de această amploare, parteneriatele sunt esenţiale. Suntem recunoscători Canadei pentru colaborarea sa şi GSK că s-a asociat cu noi pentru a dezvolta un vaccin sigur şi eficient, a declarat vicepreşedintele executiv al Sanofi Pasteur, Thomas Triomphe, citat într-un comunicat comun al celor două laboratoare.
Vaccinul dezvoltat de Sanofi în parteneriat cu GSK se bazează pe tehnologia proteinelor recombinate pe care Sanofi a folosit-o pentru a produce unul dintre aceste vaccinuri contra gripei sezoniere şi pe un adjuvant dezvoltat de GSK.
În luna august, Canada a semnat acorduri de principiu pentru vaccinuri cu Novavax, Johnson & Johnson, Pfizer şi Moderna, notează news.ro.
Canada şi-a revizuit acordul cu Moderna, asigurându-şi furnizarea a cel puţin 14 milioane de doze suplimentare, a anunţat luni ministrul canadian al serviciilor publice şi al achiziţiilor Anita Anand.
Canada are aproximativ de 38 de milioane de locuitori
În total, “Canada şi-a asigurat de acum acces garantat la minimum de 154 de milioane de doze şi până la maximum de 262 de milioane de vaccinuri potenţiale pentru a-i proteja pe canadieni şi a salva vieţi”, a spus Anand.
De altfel, Ottawa a anunţat o înţelegere cu Gilead Sciences şi McKesson Canada pentru a obţine până la 150.000 de flacoane de remdesivir. Canada a autorizat, la finalul lui iulie, comercializarea acestui antiviral utilizat în tratamentul pacienţilor grav afectaţi de COVID-19.
Mai multe ţări au rezervat deja doze de vaccin de la Sanofi şi GSK – 60 de milioane de doze sunt în special promise guvernului britanic, Comisia Europeană a rezervat 300 de milioane şi Statele Unite – 100 de milioane, cu o opţiune pentru până la 500 de milioane de doze suplimentare pe termen lung.
Cele două laboratoare speră să poată prezenta o cerere de omologare în primul semestru al anului 2021, şi “lucrează pentru a-şi creşte capacitatea de producţie” pentru a putea produce până la un miliard de doze pe an.
Foto: Hepta