„Pentru a contracara campania de dezinformare a Kremlinului, Canada impune sancţiuni împotriva a 29 de agenţi ai dezinformării şi propagandei de stat ruse şi a 15 entităţi controlate sau deţinute de guvernul rus şi care participă la eforturile de dezinformare”, a transmis ministrul de externe canadian, Melanie Joly, în marja reuniunii G20 din Bali (Indonezia).
În afară de Canada, Regatul Unit l-a sancţionat şi ea în iunie pe patriarhul Kirill, în vârstă de 75 de ani, după ce Uniunea Europeană a renunţat să-l includă pe lista sa neagră.
Patriarhul Kirill, şeful ortodocşilor ruşi din 2009, şi-a pus biserica în serviciul preşedintelui rus Vladimir Putin, calificându-l drept „miracol” şi împărtăşindu-i ambiţia unei Rusii conservatoare, dominatoare şi susţinând ofensiva Rusiei în Ucraina.
Sancţiunile îl vizează, de asemenea, pe Sumbatovici Gasparian, şeful departamentului internaţional al grupului media rus Russia Today (RT).
În total, Ottawa a impus sancţiuni pentru peste 1.150 de persoane şi entităţi din Rusia, Belarus şi Ucraina (regiunile Lugansk şi Doneţk, controlate de separatişti).
Reacția Moscovei
Măsurile au fost denunţate rapid de Moscova prin intermediul purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, potrivit căreia „sancţiunile împotriva patriarhului nu au putut fi introduse decât de satanişti”.
Șeful Exarhatului Patriarhal African al Bisericii Ortodoxe Ruse, mitropolitul Klin Leonid, a criticat decizia Canadei, spunând vineri că Occidentul colectiv este reticent în a încerca să găsească „zone de interes comun” cu Rusia, dar încearcă „să provoace necazuri oriunde poate”, potrivit TASS.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina