În timp ce guvernul regional din provincia canadiană Ontario investește în mai multe companii pentru creșterea producției de echipamente medicale, în România statul a dat triplu pe măști neconforme și utilaje aduse din China, dar care nu funcționează.

Guvernul regional din Ontario acordă 2,8 milioane de dolari canadieni, echivalentul a 1,8 milioane de euro, unui număr de trei companii care vor produce echipamente necesare sistemului sanitar și populației, arată televiziunea CTV News, din Toronto, pe site-ul său.

În România, compania de stat Unifarm a dat 4,6 milioane de euro pe 1,2 milioane de măști care nu pot fi folosite, iar Romarm, o altă societate de stat, a dat 900.000 de euro pe o linie de producție de măști care s-a stricat. 

Planul din Ontario

Una dintre firmele canadiene ce primesc bani este Southmedic, din orașul Barrie, care are alocați 1,8 milioane de dolari, adică 1,187 milioane de euro.

De acești bani, compania își va dota fabrica astfel încât să își dubleze producția de măști de oxigen folosite în spitale. De asemenea, investiția va permite creșterea de patru ori a producției de viziere.

Tinere cu mască de protecție, pe aeroport | Foto EPA

O altă companie care va primi finanțare este Sterling Industries, din orașul Concord, Ontario. Aceasta va primi 1,023 milioane de dolari, echivalentul a 674.000 de euro. Aceasta va folosi suma pentru creșterea producției de viziere de la 200.000 pe săptămână la un milion pe săptămână. 

În fine, SRB Technologies din Pembroke, Ontario, va primi 59.889 de dolari canadieni, adică 39.400 de euro. Aceasta produce indicatoare care se autoluminează. Banii vor fi folosiți pentru convertirea unei părți a producției pentru a produce viziere medicale.

Statul Ontario a înființat la 1 aprilie un fond de 50 de milioane de dolari canadieni, adică 33 de milioane de euro. 

Potrivit lui Doug Ford, premierul statului Ontario, fondul a primit 25.000 de cereri pentru finanțare de la firme care au dorit să își schimbe producția spre echipamente medicale. Dintre acestea, 15.000 de companii au furnizat echipamente medicale în valoare de 200 de milioane de dolari canadieni, adică 131 de milioane de euro.

În total, au fost produse 121 de măști chirurgicale, 4 milioane de viziere, 100 de milioane de mănuși medicale și 20,9 milioane de combinezoane pentru doctori.

Statul canadian Ontario are o suprafață de un milion de kilometri pătrați, de cinci ori mai mult decât România. Populația din Ontario este de 13,5 milioane de locuitori. În Ontario se regăsește metropola Toronto, cel mai mare oraș din Canada.

Unifarm a spart 4,6 milioane de euro pe măști periculoase

În România, compania de stat Unifarm a cumpărat 1,2 milioane de măști cu 18,75 de lei bucata, fără TVA. Acestea trebuiau să respecte standardul FFP2, dar acest lucru nu s-a întâmplat. 

Curtea Unifarm. Foto INQUAM Photos Octav Ganea

Libertatea a scris că Unifarm a acordat contractul firmei Ducos Trading prin negociere directă. Mai departe, aceasta le-a adus de la firma chinezească de scutece Daddy Baby.

În final, măștile s-au dovedit periculoase și au fost retrase după ce fuseseră distribuite în 113 spitale din țară. Statul s-a ales cu o pagubă de 4,6 milioane de euro.

La Romarm s-a defectat utilajul luat să producă măști

Cazul Unifarm nu este unic. Compania de apărare Romarm a cumpărat în această primăvară o linie de producție de măști chirurgicale. Romarm a dat un milion de dolari americani pe utilaje, adică 900.000 de euro.

Cu acestea, compania ar fi trebuit să producă zilnic 500.000 de măști chirurgicale de tip FFP2

Presa a scris însă recent că linia de producție s-a stricat. Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, a declarat că mașina s-a defectat încă din data de 29 aprilie, când însuși premierul Ludovic Orban venise în vizită, conform ObservatorNews.ro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News