Plângerea depusă la instanţa ONU arată că „Siria a comis nenumărate încălcări ale legislaţiei internaţionale, cel puţin începând din 2011′. Cele două ţări reclamante au cerut CIJ să ia măsuri de urgenţă pentru protecţia celor aflaţi în pericol de a fi torturaţi de regimul de la Damasc.

Canada şi Olanda urmăresc tragerea la răspundere a guvernului sirian și a preşedintelui Bashar al-Assad pentru încălcări grave ale drepturilor omului şi pentru tortură, în conformitate cu Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Torturii, document ratificat de Siria în 2004.

Dacă va decide că are jurisdicţie în acest caz, CIJ ar fi prima instanţă internaţională care poate stabili legal realitatea practicării torturii în Siria.

Guvernele de la Ottawa şi Haga au decis să acţioneze în 2020, după ce Moscova a blocat mai multe încercări de a sesiza Curtea Penală Internaţională (CPI) prin intermediul Consiliului de Securitate al ONU.

CPI – cu sediul la Haga, ca şi CIJ, competentă în litigiile dintre state – este instanţa care judecă pentru crime de război persoane fizice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News