Guvernul canadian va emite „un permis revocabil şi de o durată limitată” pentru ca înapoierea turbinei să fie scutită de sancțiunile impuse Rusiei.
Returnarea turbinei „va sprijini capacitatea Europei de a avea acces la energie fiabilă şi accesibilă în timp ce continuă tranziţia de la petrolul şi gazul ruseşti”, a declarat ministrul Jonathan Wilkinson, adăugând că „în lipsa unei aprovizionări necesare cu gaz natural, economia germană va suferi dificultăţi foarte importante şi germanii înşişi riscă să nu îşi poată încălzi locuinţele la apropierea iernii”.
Turbina va fi trimisă mai întâi în Germania, care o va livra apoi companiei rusești Gazprom, potrivit unei surse guvernamentale citată de Reuters.
Luna trecută, Gazprom a redus la 40% volumul de gaz livrat prin conducta Nord Stream 1, precizând că măsura a fost luată pentru că echipamentele trimise de Siemens în Canada pentru lucrări de mentenanță au fost primite cu întârziere.
Reacția Ucrainei
Decizia Canadei a nemulțumit Ucraina.
„Comunitatea noastră este profund dezamăgită de decizia guvernului canadian de a se supune șantajului rus”, a transmis sâmbătă Alexandra Chyczij, președinta Congresului Ucraineano-Canadian.
Grupul a avertizat că prin această mișcare Canada stabilește „un precedent periculos care va duce la slăbirea regimului de sancțiuni impus Rusiei”.
Kievul consideră că predarea turbinei de către Canada Gazpromului ar încălca sancțiunile împotriva Rusiei, a precizat o sursă din ministerului ucrainean al energiei, potrivit Reuters.
În replică, ministrul canadian al afacerilor wxterne, Melanie Joly, a declarat că țara sa „este neclintită în sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Canada nu va ceda în presiunea asupra regimului rus”.
Kremlinul a precizat vineri că va crește livrările de gaz către Europa, dacă turbina ar fi returnată.
Canada impune noi sancțiuni la adresa Rusiei
Între timp, Canada a anunțat o extindere a sancțiunilor împotriva sectorului energetic al Rusiei pentru a include producția industrială.
Noile măsuri „se vor aplica transportului terestru și prin conducte și producției de metale (…), computere, echipamente electronice și electrice, precum și de mașini”.
Foto: EPA