Canada va primi în jur de 1,9 milioane de doze din vaccinul AstraZeneca, prin intermediul programului COVAX, o inițiativă globală menită să asigure imunizarea împotriva COVID, scrie publicația canadiană The Globe and Mail.
COVAX, o inițiativă condusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a strâns fonduri de la statele bogate, pentru a cumpăra vaccinuri pentru acestea și pentru alte peste 90 de țări cu venituri mici și medii, care nu au avut resurse pentru a securiza serul sau acces pentru a trata cu producătorii.
Canada este singurul stat din G7 care a decis să acceseze programul. Alte țări bogate care fac același lucru sunt Noua Zeelandă și Singapore, scrie BBC.
Marea majoritate a dozelor achiziționate prin COVAX vor merge însă către statele cu venituri mici. Au mai cerut vaccinuri prin COVAX, spre exemplu, state precum Rwanda, Afganistan sau Sudan, care nu au primit deocamdată nicio doză.
Tot prin COVAX vor primi vaccinuri și state din vecinătatea UE, precum Republica Moldova sau Ucraina.
Există o diferență majoră.
Canada a contractat deja, prin acorduri separate cu producătorii farmaceutici, în jur de 398 de milioane de doze de vaccin, mai mult decât suficiente pentru a imuniza populația de 37 de milioane.
Autoritățile au demarat încă din decembrie campania de vaccinare și au administrat doze la 2,29% din populație, inclusiv 48% din cadrele medicale.
Administrația lui Justin Trudeau a fost însă criticată pentru ritmul lent al campaniei de imunizare. Suplimentar, au apărut probleme cauzate de reducerea livrărilor și de faptul că, deocamdată, există încă puțini producători de vaccinuri autorizate.
Decizia Canadei de a solicita doze suplimentare prin programul COVAX vine într-un moment în care mai mulți lideri internaționali, dar și OMS au criticat țările bogate pentru că contractează în exces vaccinuri.
”Prioritatea noastră este să vaccinăm populația Canadei”
Guvernul federal a apărat însă decizia, spunând că a intenționat de la bun început să acceseze doze prin COVAX.
”Contribuția noastră la mecanismul global a avut întotdeauna scopul de a accesa doze pentru canadieni și de a susține țările cu venituri mici”, a declarat Guillaume Dumas, purtător de cuvânt al ministrului pentru Dezvoltare Internațională.
”Prioritatea noastră este să ne asigurăm că populația Canadei are acces la vaccinuri”, a spus și ministrul pentru Dezvoltare Internațională Karina Gould, într-un interviu pentru CBC News.
”Obiectivul COVAX este de a furniza vaccinuri către 20% din populațiile tuturor statelor membre, atât ale celor care finanțează, cât și ale celor care primesc donațiile”, a spus oficiala.
”Canada a luat decizia, așa cum au făcut și alte țări, de a accesa prima tranșă, deoarece recunoaștem cât de important este ca populația țării să aibă acces la vaccinuri”, a subliniat ea.
Canada a contribuit la programul COVAX cu 440 milioane de dolari în septembrie, jumătate dintre acești bani fiind destinați pentru achiziția de doze pentru propria populație.
Cealaltă jumătate a sumei va finanța cumpărarea și distribuirea de doze pentru vaccinarea a 20% din populația a 92 de țări cu venituri mici și medii.
O poziție care ”nu poate fi justificată”
Miercuri, o serie de critici au venit de la Gavi, Alianța pentru vaccinuri, un parteneriat public-privat la care participă OMS, UNICEF, Banca Mondială, țări donatoare și fundații precum Bill & Melinda Gates.
Un oficial al alianței, Seth Berkley, a subliniat că cel mai important rol al acesteia este ”să ofere vaccinuri țărilor care altfel nu ar fi avut acces”.
”Ajută când țările care au deja o mulțime de acorduri bilaterale nu iau doze (prin COVAX)? Evident că ajută, deoarece asta înseamnă că există mai multe doze disponibile pentru alții”, a întărit Berkley.
Critici au venit și de la Jason Nickerson, consilier pentru probleme umanitare la ”Medici fără Frontiere”, care a avertizat că există pericolul ca guvernul Canadei să submineze abilitatea programului de a livra vaccinuri către țările cu nevoi mai mari.
”Dacă folosim dozele COVAX – ce ar putea fi folosite pentru a vaccina oameni la risc mare din țările cu venituri mici – pentru a vaccina oameni din Canada care nu sunt la risc, atunci nu cred există o poziție ce poate fi justificată”, a spus acesta, potrivit The Globe and Mail.