În ultimele săptămâni, Donald Trump a publicat mai multe mesaje ironice la adresa Canadei și a premierului său Justin Trudeau.

„A fost o plăcere să iau cina aseară cu guvernatorul Justin Trudeau al Marelui Stat al Canadei”, a scris Trump marți pe rețeaua sa de socializare Truth Social. „Aștept cu nerăbdare să-l revăd în curând pe guvernator pentru a continua discuțiile noastre aprofundate despre tarife și comerț, ale căror rezultate vor fi cu adevărat spectaculoase pentru toți!”, a adăugat președintele reales al SUA.

Anterior, Donald Trump a prezentat Canada drept al „51-lea stat al SUA”. În plus, el a publicat o fotografie generată de inteligența artificială în care poate fi văzut stând pe vârful unui munte alături de steagul canadian.

Foto: @realDonald Trump

Întrebată marți despre mesajul lui Trump în care îl prezintă pe Trudeau drept „guvernator”, Elizabeth May a spus că nu l-a văzut, dar și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu postarea care a inclus steagul canadian. „Nu este amuzantă”, a declarat ea.

Apel la unitate pentru politicienii canadieni

Liderul Partidului Verzilor din Canada a făcut apel la unitate transpartinică pentru a apăra reputația țării pe scena mondială.

„Trebuie să fim foarte, foarte atenți cu președintele ales și trebuie să ne unim, cred, toți liderii partidelor de opoziție și premierii (provinciilor canadiene – n.r.) pentru a nu crea fisuri care să permită Fox News sau rețelelor sociale ale domnului Trump să ne exploateze și să spună lucruri neadevărate despre Canada”, a spus May.

Într-un interviu acordat duminică la emisiunea „Meet the Press” de la NBC, Donald Trump a sugerat că Mexicul și Canada ar putea să fie integrate în SUA din cauza deficitului comercial pe care țara sa îl are cu cele două țări. Această propunere controversată a fost văzută ca o soluție la provocările comerciale, deși a fost rapid respinsă și considerată exagerată de către mai mulți observatori.

Ministrul canadian al Finanțelor, Chrystia Freeland, a declarat că Guvernul din care face parte rămâne hotărât să apere interesul național. Alți miniștri, precum Jean-Yves Duclos (Servicii Publice) și Mary Ng (Comerț Internațional și Dezvoltare Economică), au subliniat importanța schimburilor comerciale dintre Canada și SUA, criticând în același timp amenințările lui Trump de a crește tarifele vamale cu 25%.

Premierul din Ontario ia în calcul să întrerupă exporturile de electricitate în SUA

Ca răspuns la aceste amenințări ale lui Trump, premierul regiunii Ontario, Doug Ford, a declarat că ia în considerare întreruperea exporturilor de electricitate.

Anul trecut, Ontario a exportat 12 miliarde kWh de energie electrică în statele americane Minnesota, New York și Michigan, o cantitate de energie suficientă pentru a alimenta 1,5 milioane de gospodării. Întrebat dacă susține această propunere, biroul lui Justin Trudeau nu a răspuns.

În timp ce miniștrii canadieni sunt în gardă în legătură cu glumele lui Donald Trump, Canada caută o strategie pe cel puțin două direcții pentru a răspunde amenințărilor legate de tarife, notează The Conversation.

În primul rând, Guvernul canadian încearcă să demonstreze beneficiile economice concrete ale comerțului bilateral. Vizita efectuată de Trudeau la Mar-a-Lago pe 29 noiembrie s-a încris în această perspectivă. Totuși, se pare că premierul canadian nu l-a convins pe președintele reales al SUA, deși Trudeau a catalogat discuția ca fiind „excelentă”.

În al doilea rând, politicienii canadieni caută să valorifice partea întunecată a politicii comerciale a lui Trump, sugerând alinierea Canadei cu SUA împotriva Mexicului, o poartă pentru importurile din China și o amenințare la adresa securității naționale.

Recunoscând că noile amenințări ale lui Trump sunt „mai dure” decât cele făcute acum opt ani, înainte de preluarea primului său mandat la Casa Albă, și că impactul economic al tarifelor ar fi „devastator”, premierul Justin Trudeau a făcut apel la calm și le-a transmis canadienilor „să nu intre în panică”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News