Ministerul rus al Industriei și Comerțului, responsabil de funcționarea industriei militare, a elaborat planuri confidențiale în octombrie 2022 pentru a cheltui aproximativ 82 de miliarde de rupii (peste 883 de milioane de euro) pe componente electronice aflate sub sancțiunile Occidentului din cauza invaziei din Ucraina.

Planul, care reiese din corespondența unui organism de promovare a comerțului ce întreține legături strânse cu serviciile secrete rusești, prevedea folosirea „rezervelor semnificative” de rupii acumulate în băncile rusești din vânzările de petrol în India. Kremlinul văzut în India o piață alternativă pentru a face rost de bunuri esențiale obținute până la sancțiuni „din țări neprietenoase”.

Narendra Modi joacă la două capete

Potrivit documentelor, Rusia și partenerii săi indieni s-au axat pe tehnologii cu dublă utilizare – civilă și militară – care sunt vizate de sancțiuni. Moscova și-a propus chiar să investească în întreprinderi ruso-indiene pentru a fabrica produse electronice.

Corespondența arată cum Moscova a apelat la New Delhi în pofida faptului că premierul indian Narendra Modi a apropiat cea mai populată țară din lume mai mult ca niciodată de SUA. În timpul unei vizite de stat efectuate la Washington, anul trecut, Modi a semnat o serie de acorduri de cooperare în diverse domenii, de la motoare avansate cu reacție până la inteligența artificială.

Cu toate aceastea, legăturile dintre India și Rusia au îngrijorat administrația de la Washington. Wally Adeyemo, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, a avertizat în iulie trei dintre cele mai importante organizații de afaceri din India că „orice instituție financiară străină care face afaceri cu baza industrială militară a Rusiei riscă să fie sancționată”.

În timp ce Narendra Modi a deplâns impactul negativ al războiului din Ucraina asupra economiilor în curs de dezvoltare și a făcut apel la pace, India a aruncat un colac de salvare economiei ruse în urma aplicării sancțiunilor occidentale.

India a devenit un cumpărător important de țiței rusesc, iar schimburile sale comerciale cu Rusia au atins un maxim istoric de 66 de miliarde de dolari în anul financiar 2023-24, o creștere de cinci ori față de anul de dinaintea lansării invaziei din ordinul lui Vladimir Putin. O parte din tranzacții a fost făcută în rupii, lăsând Rusia cu un surplus din această valută.

Kremlinul a recunoscut dificultăți în repatrierea profiturilor din petrol ale Rusiei din cauza sancțiunilor și a restricțiilor valutare. Unele companii rusești au folosit însă rupii pentru a tranzacționa cu aur și pentru a cumpăra bunuri vizate de sancțiuni, spun persoane implicate în schimburile comerciale indo-rusești și oficiali occidentali.

Planul în cinci etape

Conform corespondenței, unul dintre oficialii ruși implicați în acțiunile de ocolire a sancțiunilor occidentale este adjunctul șefului diviziei de radio-electronică din Ministerul Industriei și Comerțului de la Moscova, Aleksandr Gaponov. Este un sector extrem de sensibil, deoarece Rusia se bazează pe electronice produse în străinătate pentru a produce rachete, drone și sisteme de război electronic, notează Financial Times.

Gaponov a cerut în octombrie 2022 unei organizații opace cu sediul la Moscova și cu legături cu serviciile secrete – Consorțiul pentru Activitate Economică Externă și Cooperare Internațională Interstatală în Industrie – să prezinte planuri pentru achiziționarea de componente critice din India.

Vadim Poida, președintele consorțiului, a răspuns că a elaborat „planuri specifice” cu industria electronică rusă și „reprezentanți ai întreprinderilor private și de stat indiene relevante” care au un „potențial ridicat” de a folosi rupiile Kremlinului.

Poida a evocat un plan în cinci etape pentru a ajuta Kremlinul să-și cheltuiască rupiile și să se aprovizioneze în mod constant cu componente cu dublă utilizare. Rusia va institui un „sistem de plată închis între companiile rusești și indiene” ferit de supravegherea țărilor occidentale, „inclusiv prin utilizarea activelor financiare digitale”, a scris Poida.

Consorțiul lui Poida a estimat posibilitatea achiziționării de componente de până la 100 de miliarde de rupii, și anume piese pentru „telecomunicații, servere și alte echipamente electronice complexe” cumpărate anterior din țările occidentale.

Consorțiul, a mai scris Poida, a început proiecte-pilot pentru producerea de componente proiectate de Rusia în India și „o muncă detaliată cu privire la problema ascunderii informațiilor despre participarea persoanelor fizice și a entităților corporative din Rusia, precum și a logisticii de aprovizionare prin țări terțe”.

Nu se știe deocamdată măsura în care acest plan a fost pus în aplicare. De exemplu, Innovio Ventures, o companie indiană, apare în documentele vamale ca furnizor de echipamente electronice, inclusiv pentru drone, în valoare de 5,5 milioane de dolari – 4,9 milioane direct în Rusia și 600.000 prin Kîrgîzstan. Livrările Innovio Ventures au fost decontate în rupii.

Consorțiul condus de Poida a fost înființat în 2013 în scopul de a dezvolta aplicații. Odată cu preluarea conducerii de către Poida, în martie 2022, adică la mai puțin de o lună de la lansarea invaziei din Ucraina, consorțiul a fost redenumit și și-a schimbat domeniul de activitate. Un oficial occidental a confirmat pentru Financial Times că grupul respectiv este „un front” pentru serviciile secrete rusești.

Urmărește-ne pe Google News