Potrivit basilica.ro, Cancelaria Sfântului Sinod a transmis sâmbătă un comunicat în care prezintă măsurile canonice împotriva corupţiei.

Cancelaria Sfântului Sinod spune că „simonia (corupţia) este fapta prin care, în schimbul unor valori (bani, bunuri sau avantaje), ori prin prietenie, nepotism, influenţe sau presiuni politice şi de orice natură, se obţine o hirotonie, eparhie, parohie, funcţie, distincţie sau avansare clericală, precum şi admiterea, notarea, absolvirea sau promovarea în învăţământul teologic preuniversitar, universitar şi postuniversitar.”

„Simoniac este atât cel care pretinde ori impune mita sau folosul necuvenit, cât şi cel care oferă, acceptă, mijloceşte sau patronează acestea» (art. 15 alin. 2)“.

Astfel, corupția în interiorul BOR se sancționează, în cazul clericilor, cu destituirea din slujirea clericală sau caterisirea, în funcţie de gravitatea faptei, în cazul mirenilor, prin retragerea binecuvântării (aprobării scrise) chiriarhale de a desfăşura o anumită activitate în Biserică, în cazul monahilor, cu excluderea din monahism şi interdicţia de a purta haina monahală.

„Prin urmare, în Biserica Ortodoxă Română, potrivit învăţăturii de credinţă şi disciplinei canonice, nu se justifică sub nicio formă actele sau tentativele de corupţie, iar pentru cei implicaţi în astfel de acte sau tentative sunt prevăzute canonic, statutar şi regulamentar sancţiuni clare, ce se aplică de autorităţile canonice disciplinare sau de instanţele de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române.”.

Sfântul Sinod mai transmite că aplicarea măsurilor şi sancţiunilor canonice privind corupţia „depinde în primul rând de conştiinţa şi caracterul ierarhilor, clericilor şi mirenilor cu responsabilităţi în administraţia bisericească”.

De asemenea, în documentul transmis de Cancelaria Sfântului Sinod se face referire şi la măsuri privind donaţiile.

„Prevederile statutare şi regulamentare prevăd că donaţiile care se fac Bisericii trebuie să fie înregistrate de responsabilul unităţii de cult care acceptă donaţia şi, apoi, să fie justificate, precum şi că donatorul nu are niciun drept asupra unităţii de cult căreia îi oferă o donaţie.”, mai transmite sursa.

Comunicatul Sfântului Sinod vine în contextul în care, în cel mai recent documentar Recorder, doi șefi județeni ai PSD și PNL promit să intervină pentru lucrări la biserici contra serviciilor pe care constructorii să le aducă partidelor pentru campania electorală din 2024.

 
 

Urmărește-ne pe Google News