Cotidianul Bild a relatat anterior că Lindner a recomandat alegeri anticipate ca soluție la impasul bugetar, o propunere respinsă de Scholz.

Nu era clar dacă demiterea lui Lindner va duce și la plecarea Democraților Liberi (FDP) din coaliție.

Fără FDP, Scholz ar putea continua să conducă un guvern minoritar, fie singur cu social-democrații săi, fie cu Verzii, al doilea partid ca mărime, bazându-se pe majorități parlamentare ad-hoc reconstituite.

Guvernul federal închegat în urmă cu trei ani, stă să se rupă

Social-democrații, ecologiștii și liberal-democrații s-au aflat de la bun început pe poziții diferite, fiind separați de convingeri politice ireconciliabile. Germania este, prin urmare, condusă de două partide de stânga și de unul liberal. În vreme ce SPD și Verzii sunt în favoarea unui stat puternic, ale cărui politici ar trebui, spun ei, să fie finanțate inclusiv prin contractarea de noi datorii, liberalii apără o poziție diametral opusă, scrie Deutsche Welle..

Cota de popularitate a coaliției de la Berlin este la pământ, ceea ce are un impact direct asupra cifrelor din sondaje ale tuturor celor trei partide. Pentru FDP situația este, deci, o chestiune de supraviețuire. Dacă mâine ar avea loc alegeri federale, liberalii nu ar mai fi reprezentați în Bundestag. Membrii FDP, dar și alegătorii partidului, cer de mult timp ca partidul să părăsească impopularul guvern de coaliție condus de Scholz.

Cu toate acestea, fără FDP, guvernul cancelarului Olaf Scholz nu ar mai avea majoritate în Bundestag, ceea ce ar însemna în mod automat alegeri anticipate.

Așadar, deși sunt măcinați de incompatibilități profunde, social-democrații, ecologiștii și liberalii depind unii de alții pentru a rămâne la putere, potrivit DW.

Urmărește-ne pe Google News