„Nu există motive întemeiate pentru desfășurările militare de la granița cu Ucraina. Suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei nu sunt negociabile. Ne așteptăm ca Rusia să ia măsuri clare pentru a rezolva situația”, a afirmat cancelarul german.

În cadrul discuțiilor oficiale, cei doi lideri au discutat despre importanța măsurilor preventive și posibile sancțiuni ce ar putea fi impuse Moscovei. Scholz a subliniat că așteaptă pași clari către dezescaladare din partea Rusiei, adăugând că îi va spune lui Putin că orice invazie va avea consecințe economice grele.

„Sunt gata pentru un dialog serios cu Rusia pe probleme de securitate europeană”, a afirmat Scholz.

Cancelarul german a mai precizat că se lucrează la un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, iar decizia privind impunerea lor poate veni în orice moment. Scholz a transmis că nu există nicio justificare rezonabilă pentru activitatea militară rusă la granița cu Ucraina și că Germania se așteaptă ca Rusia să folosească oferta de dialog de securitate.

Dacă Rusia încalcă din nou integritatea teritorială a Ucrainei, vom ști ce să facem. Există o solicitare centrală: detensionarea situației și retragerea trupelor.

Cancelarul german, Olaf Scholz:

De asemenea, el a atras atenția că discuțiile despre aderarea Ucrainei nu sunt pe ordinea de zi în acest moment, așa că este ciudat că Rusia pune această problemă.

„Ar trebui să mergem pe calea pe care am ales-o”

La rândul său, Vladimir Zelenski a condamnat liderii care cer ca Ucraina să nu vorbească despre aderarea la NATO. „Decizia este a noastră”, a subliniat el.

„Astăzi, mulți jurnaliști și mulți lideri sugerează Ucrainei să nu-și asume riscuri, să nu ridice constant problema viitoarei aderări la alianță, deoarece aceste riscuri sunt asociate cu reacția Federației Ruse. Cred că ar trebui să mergem pe calea pe care am ales-o”, a transmis Vladimir Zelenski.

Subiectul aderării Ucrainei la NATO l-a pus într-o postură ingrantă și pe Vadym Prystaiko, ambasadorul Ucrainei la Londra, care a declarat duminică pentru BBC Radio 5 că țara sa ar putea, din cauza amenințărilor și a șantajului, să ia în considerare „concesii serioase” inclusiv eliminarea din Constituția țării a obiectivului de a se alătura alianței NATO. După ce președintele Zelenski i-a cerut explicații, ambasadorul și-a clarificat poziția și a subliniat că Ucraina nu va renunța la ambiția de aderare.

În contextul în care Germania a fost criticată pentru că a refuzat să ofere armament Ucrainei, Olaf Scholz a ținut să prezinte țara sa ca un aliat de necontestat al Ucrainei. Scholz spune că „nicio altă țară nu a susținut Ucraina atât de mult financiar ca Germania” și tocmai a anunțat că 150 de milioane de euro vor fi oferiți Ucrainei, în cel mai scurt timp. De asemenea, a amintit că Germania a antrenat soldați ucraineni și a ajutat la tratarea civilor răniți în urma conflictului din estul Ucrainei.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a deplasat luni la Kiev și va merge marți la Moscova pentru negocieri diplomatice, la apogeul tensiunilor cu Rusia, într-un turneu ce este descris de presă drept „ultima șansă” pentru pace. Cu toate acestea, presa germană citează surse guvernamentale de la Berlin care spun că nu se așteaptă să se întoarcă acasă cu un rezultat concret.

Rusia a mutat peste 100.000 de soldați și echipamente militare la granița ucraineană în ultimele săptămâni, ceea ce a determinat Statele Unite și aliații săi din NATO să avertizeze că o invazie ar putea fi iminentă. Rusia neagă că plănuiește o invazie, dar a acuzat statele vestice că i-au neglijat solicitările de securitate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News