Cazul, care este mai vechi de cinci ani, când Olaf Scholz era primar al oraşului Hamburg, este legat de aşa-numita afacere mai amplă „Cum Ex”, în cadrul căreia statul german a fost fraudat cu peste 30 de miliarde de euro, deoarece unele bănci, companii sau persoane fizice au cerut autorităţilor rambursări de taxe pentru presupuse cheltuieli care de fapt nu au avut loc.
Scandalul a planat deja asupra campaniei electorale a politicianului social-democrat în 2021, dar a avut un impact redus pentru că presupusa implicare a lui Scholz a rămas neclară. Acum, scandalul se reîncălzeşte după ce au apărut noi detalii care pun sub semnul întrebării apărarea sa anterioară, a notat Politico.
Parlamentul regional din Hamburg intenţionează să îl convoace pe Olaf Scholz în această primăvară, pentru a treia oară, în faţa unei comisii de anchetă. Totodată, blocul de centru-dreapta CDU/CSU doreşte să declanşeze o investigaţie la nivel naţional în Bundestag.
„Vom solicita o comisie parlamentară de anchetă în Bundestagul german privind afacerea fiscală Scholz-Warburg, în prima săptămână parlamentară după vacanţa de Paşte”, a declarat Mathias Middelberg, vicepreşedintele grupului parlamentar al CDU.
Un purtător de cuvânt al guvernului german a spus că „din principiu” Berlinul nu comentează deciziile anunţate de membrii Bundestagului, „din respect pentru acest organism constituţional”.
De unde a plecat scandalul
Scholz a intrat în atenţia opiniei publice din cauza legăturilor sale cu o bancă din Hamburg implicată în schema de evaziune fiscală.
În perioada în care a fost primar, el s-a întâlnit în trei ocazii separate, în privat, cu unul dintre proprietarii băncii M.M. Warburg & Co., care era deja investigată de către autorităţile fiscale din Hamburg. Oficialii plănuiau să recupereze 47 de milioane de euro despre care credeau că sunt câştiguri ilicite obţinute de bancă prin fraudă. În cele din urmă, autoritatea financiară a lăsat să expire termenul de prescripţie pentru cererea de plată, iar câțiva ani mai târziu criticii au început să se întrebe dacă nu cumva social-democratul ar fi intervenit în favoarea băncii.
Deşi cancelarul german a negat în mod constant că ar fi intervenit, el nu a dat nici un răspuns cu privire la ceea ce a discutat în timpul întâlnirilor private. Olaf Scholz a declarat de mai multe ori în ultimii doi ani şi jumătate că nu îşi aminteşte conţinutul discuţiilor.