Scholz a spus că nu înțelege de ce Rusia a decis să facă din potențiala aderare a Ucrainei la NATO un casus belli (motiv de război – n.r.), deoarece problema nici măcar nu era „în așteptare” sau „pe masă”.

„Nu se va întâmpla în perioada următoare. Nu se va întâmpla în timpul apropiat. Putin știe asta”, a declarat cancelarul Germaniei.

Astfel, Olaf Scholz afirmă că „nu există nimic care să justifice desfășurarea a peste 100.000 de soldați la granițele Ucrainei”, adăugând că i-a spus lui Vladimir Putin că ar face o ”greșeală gravă” dacă va invada Ucraina și că „orice încălcare suplimentară a suveranității Ucrainei ar avea un preț mare în termeni politici, economici și geostrategici”.

„Cât mai multă diplomație posibil, fără a fi naivi – pentru asta ne străduim”, a mai spus cancelarul german despre eforturile de a aplana tensiunile de la granița Ucrainei.

Scholz a mai subliniat că acțiunile occidentale nu i-au dat lui Putin niciun motiv să pretindă că a fost amenințat de NATO, dezvăluind că în discuțiile de săptămâna trecută la Moscova, liderul de la Kremlin a continuat să vorbească despre agresiunea NATO în Balcani, acuzații pe care Scholz a spus că le-a respins.

De asemenea, cancelarul Germaniei a catalogat drept „ridicole” afirmaţiile lui Putin conform cărora a existat un genocid în Donbas.

Potrivit unui oficial al Pentagonului, 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac. Totodată, președintele american Joe Biden a precizat din nou că o invazie este posibilă în orice moment.

Între timp, Vladimir Putin a supervizat manevrele militare lansate sâmbătă de forțele nucleare rusești. Ulterior, preşedinţia rusă a comunicat că „obiectivele prevăzute pentru exerciţiile forţelor de descurajare strategică au fost atinse pe deplin, toate rachetele şi-au atins ţintele fixate”, potrivit AFP.

LIVETEXT | Separatiștii din Donbas sună mobilizarea generală. Putin a supervizat manevre ale forțelor nucleare. Zelenski: Nu vom reacționa la provocări

 
 

Urmărește-ne pe Google News