Însoțiți de premierul turc Ahmet Davutoglu, Merkel, Tusk și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-au deplasat la Nizip, un mic sat din zonă situat aproape de frontiera cu Siria, pentru a vizita o tabără de refugiați ca să vadă condițiile în care trăiesc aceștia.

Deschisă în 2013, tabăra de refugiați Nizip 2 găzduiește aproape 5.000 de refugiați sirieni, printre care 1.900 de copii, potrivit datelor furnizate de guvernul turc. „Astăzi Turcia este cel mai bun exemplu pentru lume privind modul în care ar trebui să tratăm refugiații”, a afirmat Donald Tusk.

Vizita are loc la trei săptămâni de la intrarea în vigoare a acordului controversat dintre Bruxelles și Ankara care urmărește oprirea trecerilor clandestine în Europa, care se confruntă cu cea mai gravă criză a imigranților de după cel de-Al Doilea Război Mondial, informează Agerpres.

Turcia s-a angajat să accepte întoarcerea pe teritoriul său a tuturor imigranților ajunși ilegal în Grecia de la 20 martie. Planul prevede de asemenea că pentru fiecare refugiat sirian retrimis în Turcia, un altul va fi ‘reinstalat într-o țară din UE, în limita a 72.000 de locuri. În contrapartidă, UE a acceptat să relanseze discuțiile privind aderarea Turciei și să accelereze procesul de liberalizare a vizelor pentru turci, subliniind însă că nu va face compromisuri în privința criteriilor care trebuie îndeplinite.

Liderii de la Ankara au ridicat însă miza în această săptămână, spunând că ar putea să nu mai respecte acordul dacă statele membre ale UE nu își vor respecta promisiunea de a elimina vizele pentru cei 79 de milioane de cetățeni turci până la sfârșitul lunii iunie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News