„Prudenţa dictează alegerea măsurilor care vor avea cel mai mare efect, spre deosebire de cele care ar încălca principii convenite împreună. (…) În acelaşi timp, trebuie să luăm în considerare consecinţele (sancţiunilor – n.r.) asupra noastră”, a declarat cancelarul Germaniei într-un interviu pentru ziarul Sueddeutsche Zeitung din care au fost publicate câteva fragmente înainte de apariția integrală.
Potrivit lui Olaf Scholz, nimeni nu trebuie să creadă că sancțiunile nu vor avea efecte negative asupra Germaniei.
Sancțiunile împotriva Moscovei ar putea viza funcționarea gazoductului Nord Stream 2, care leagă Germania de Rusia, o măsură care ar putea să ducă la adâncirea crizei energetice din Europa, care se confruntă cu o creștere semnificativă a prețurilor, relatează sursa citată.
Referindu-se la informațiile conform cărora SUA și UE nu ar ajunge la un acord în privința sancțiunilor la adresa Rusiei, cancelarul german spune că „în cercul aliaţilor, noi convenim asupra unor posibile măsuri. Este bine. Trebuie să fim capabili să acţionăm în cazul unei urgenţe”.
În același timp, Scholz a subliniat că NATO nu poate oferi Rusiei garanția că Ucraina nu va adera niciodată la Alianța Nord Atlantică, adăugând că oricum pe agenda NATO nu se află acum aderarea altor state din estul Europei.
Germania, „între ciocan și nicovală”
Declarațiile cancelarului Germaniei vin în contextul în care țara vest-europeană a provocat nemulțumiri la Kiev din cauza poziției ambigue în privința răspunsului la o eventuală invazie a Rusiei în Ucraina.
De altfel, experții remarcă poziția delicată a Berlinului în contextul crizei de la granița Ucrainei.
„Germania este între ciocan şi nicovală. Guvernul Scholz vrea să-i mulţumească pe americani pentru că aceștia sunt cei mai importanţi aliaţi ai Germaniei din afara Europei. Însă nici nu vrea să-i supere pe ruşi. Este greu de reușit un asemenea lucru”, a afirmat Marcel Dirsus, membru al Institutului pentru Politici de Securitate din cadrul Universităţii din Kiel, potrivit Reuters.
În plus, în tot acest context, șeful marinei germane, Kay-Achim Schönbach, a demisionat pe fondul scandalului creat de comentariile sale de vineri, conform cărora preşedintele rus, Vladimir Putin, merită respect, iar Peninsula Crimeea nu va mai aparţine niciodată Ucrainei.
„Ceea ce îşi doreşte cu adevărat este respect”, a spus Schönbach despre Putin. „Şi, Doamne, să acorzi cuiva respect are un cost redus, este chiar gratuit. Dacă aş fi întrebat, (aş spune că) este uşor să i se acorde respectul pe care îl cere cu adevărat şi pe care, probabil, îl merită”, a continuat acesta.
Peste 100.000 de militari ruşi sunt masaţi de-a lungul graniţelor Ucrainei, ceea ce a determinat eforturi diplomatice intense în ultimele săptămâni pentru a preveni izbucnirea ostilităţilor. Rusia neagă că plănuieşte o invazie a Ucrainei și a solicitat NATO garanţii că nu se va extinde spre est.
Foto: EPA