Diagnosticati la timp, jumatate din bolnavi pot fi vindecati prin tratamente oncologice.
Screeningul (investigatii in scopul depistarii precoce) trebuie efectuat persoanelor peste 40 de ani, in special cand acestea se incadreaza in grupele cu risc crescut. Intervalul de varsta cu incidenta maxima e intre 60 si 65 de ani. Boala afecteaza in egala masura atat barbatii, cat si femeile. Tumorile sunt localizate mai frecvent la nivelul colonului drept.
Un numar mic de cazuri (15%) sunt consecinta factorilor genetici si afectiunilor inflamatorii. Predispozitia genetica se manifesta prin sindroame ereditare (polipoza familiala, cancerul colonic ereditar non-polipozic etc). Un risc crescut de a face cancere colorectale il au persoanele care au rude de gradul intai afectate sau care au supravietuit unui cancer mamar, ovarian sau de corp uterin. In aceasta categorie sunt inclusi circa 23% din bolnavi. Un factor de risc cert il reprezinta alimentatia bogata in grasimi si saraca in vegetale (legume si fructe). Simptomatologia cancerului colorectal difera in functie de localizarea tumorii. Carcinoamele care se dezvolta la nivelul colonului drept pot fi asimptomatice multa vreme sau pot avea manifestari nespecifice, constand in pierdere de greutate, dureri abdominale de mica intensitate, semne ale unei anemii. Tumorile la nivelul colonului stang determina tulburari ale tranzitului intestinal, manifestat prin constipatie, diaree sau alternanta constipatie-diaree. In cazul tumorilor voluminoase apar complicatii de tipul ocluziilor sau perforatiilor intestinale. Tumorile care apar la nivelul rectului au de regula o simptomatologie mai zgomotoasa: sangerari, scaune modificate insotite de sangerari, dureri la defecatie, dureri pelvine.
Investigatiile diagnostice sunt complexe, variaza in functie de localizarea tumorii si includ: evaluare hematologica, hepatica, renala, markeri tumorali, investigatii imagistice (endoscopii, colonoscopii, ultrasonografie endoscopica, examene computer-tomograf etc). Prognosticul pacientilor cu cancer colorectal variaza in functie de mai multi factori (clinici, de laborator, anatomopatologici). Obstructia sau perforatia intestinala, nivelurile serice crescute de antigene tumorale, stadii avansate de boala (tumori invadate, afectare ganglionara) reprezinta factori care anunta o evolutie nefavorabila. Cancerul de colon e tratabil si vindecabil. Tratamentul initial consta in interventie chirurgicala ce are ca scop indepartarea segmentului de colon care contine tumora si a ganglionilor regionali. Procedeele chirurgicale variaza in functie de localizarea tumorii. Acest tratament poate fi suficient in 50% din cazuri. Aparitia recidivelor reprezinta cauza majora de deces.
Pentru informatii si programari, va rugam sa ne contactati la sediul Fundatiei Nationale de Oncologie „Sfantul Anton”, din Calea Victoriei nr. 1-5, sc. B, etaj 6, ap. 72, sector 3 sau la telefoanele 314.69.33 sau 314.69.23.

 
 

Urmărește-ne pe Google News