Iată şi alte sfaturi, sugestii şi comentarii ale specialiştilor cărora ne adresăm, cu toţii, în primă instanţă, ori de câte ori avem o problemă de sănătate:
*86% dintre medicii de familie chestionați consideră necesară implementarea unui program de vaccinare anti HPV în România.
* Totuși, 40% susţin că este cazul ca populaţia să fie mai bine informată în legătură cu vaccinarea, înainte de a lansa un program naţional obligatoriu de vaccinare.

Pledoarie pro

* „Cancerul de col uterin este o boală cumplită, a cărei cauză, în covărșitoare majoritate, este
infecția cu tulpinile oncogene ale HPV. Această descoperire a fost răsplătită cu Premiul Nobel! Este nevoie de programe de educație pentru pacienți. Este nevoie de informare pentru cadrele didactice și pentru părinți. Vaccinarea este adesea o cale de salvare a sute de mii de vieți, lucru demonstrat pentru atâtea boli grave”, afirmă Rodica Tănăsescu, președinte SNMF.
* „Vaccinul anti HPV este cheia eliberării femeilor de sub teroarea cancerului de col uterin. Părinții care și-au permis l-au cumpărat și l-au administrat deja fetițelor lor. Este păcat ca, din cauza ignoranței părinților, să nu putem da aceeași șansă și celorlalte fetițe”, spune dr. Cristian Sever Oană, membru în Consiliul Asociației Medicilor de Familie din București.
Potrivit studiului amintit, interesul pacienților pentru vaccinul împotriva HPV a crescut
semnificativ, comparativ cu situaţia de anul trecut. Motiv de satisfacţie pentru profesioniştii din sănătate, care nu obosesc să ne reamintească:
* infecţia cu HPV este principala cauză a cancerului de col uterin
* România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de patru ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană
* în România, 40.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, o rată de 28,96% față de 10,99% cât este media în Europa
* anual, în țara noastră se înregistrează aproximativ 3.000 de cazuri noi de îmbolnăvire de cancer de col uterin, de 16 ori mai mult față de media europeană
* vaccinarea anti HPV (profilaxia primară) previne infecția și declanșarea bolii, fiind foarte eficientă pe termen mediu și lung. Împreună cu profilaxia secundară (testul Babeș-Papanicolaou), vaccinarea asigură o scădere de până la 94% a riscului de cancer de col uterin.
 
 

Urmărește-ne pe Google News